14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Фармацевтите: Не може да се говори за грипна епидемия!

Не може да се говори за грипна епидемия. Трябва да се вземат мерки, за това са личните лекари, за това са превантивните прегледи. Това каза Христо Бургазлиев, председател на Съюза на фармацевтите-Бургас, относно простудните заболявания и публикациите, че ни връхлита емидемия.

„Времето е хубаво навън, но точно това време, бих казал, че крие най-голямата опасност. Ако има някакъв проблем, потърсете своя личен лекар или фармацевта, ако не е нещо сложно“, допълни Бургазлиев. По думите му, не може да се говори за грипна вълна. На лице са обичайните за сезона простудни заболявания. Той информира, че се наблюдава леко увеличение в закупуването на противогрипни прахчета и витамини. „Те са без рецепта, голямо разнообразие са. Няма някакви сериозни инфекции, става въпрос за увеличаване броят на рецепти, на които са предписани антибиотици или нещо по-сложно“, допълни Бургазлиев, цитиран от „Фокус“.

Фармацевтът обясни, че хората превантивно могат и да си поставят противогрипна ваксина, за да подсилят имунната сиситема. По думите на Бургазлиев, голяма част от медикаментите, които са на пазара, включително и някои антибиотици, значително са занижили своите цени.

„Няма да кажа как се казва антибиотика , тъй като е по рецепта, нямам право, но неговата цена беше доста драстична, дълги години се продаваше на 36 лв., в момента в мрежата е 9 лв. Иначе тези другите медикаменти, които са без рецепта, не бих казал, че са извън възможностите на хората, даже ги купуват и доста възрастни хора“, допълни той. Фармацевтът съветва, при поява на неразположение да потърсим съвет от лекар или фармацевт, защото самолечението може да доведе до сериозни усложнения, а много често и до пневмония.

„Непрекъснато вървят реклами по отношение на превантивно предпазване. Както са тези реклами, така и фармацевтите по аптеките могат да предложат превантивна мярка с ОТС продукти, т.е. продукт, който е без рецепта, или даже с хранителна добавка, за да се предпазят, да не се прибягва до самолечение или до нещо по-сериозно“, обясни още той.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук