10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Фармацевтичният бизнес с груба игра срещу МЗ

Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по случая с ваксините за бебета. Това заяви в предаването „Дарик кафе” министър Мирослав Ненков.

Ваксина

Оказва се, че дистрибуторите натискали Здравното министерство определени ваксини да бъдат покривани, и правели опити други да бъдат забавени. Министърът обаче успокои родителите, че проблемът с липсата на препаратите ще бъде разрешен.

В края на септември лекари алармираха, че липсва петвалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни т.г. По думите им наложената алтернатива новородените да бъдат имунизирани с 4-компонентна ваксина не предпазва децата от причинителя хемофилус инфлуенце, който може да доведе до тежки заболявания.

Освен това имунизирането с 4-валентна ваксина налага двойно повече убождания, заради това, че един път децата се имунизират срещу четири причинителя и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

В отговор от здравното министерство успокоиха, че петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените у нас, ще може да бъде доставена в страната ни през декември. От ведомството обясниха още, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук