10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

ФБР издирва бургаските атентатори

ФБР разпространи на интернет страницата си призив към всички, които могат да помогнат с информация, свързана с двамата заподозрени за атентата в Бургас, съобщава news.bg. Имената и портретите им бяха разпространени преди време от българското министерство на вътрешните работи.

Припомняме, петима израелци и българският шофьор на автобуса бяха убити, а други 32-ма бяха ранени при взривяването на туристическия автобус край летище Сарафово на 18 юли миналата година. При експлозията загина един от поне тримата заподозрени атентатори.

Българските власти идентифицираха двама заподозрени – австралиеца Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, който притежава канадско и ливанско гражданство. Фалшиви американски документи за самоличност бяха открити на мястото на атентата и ФБР призова за повече информация.

Мичиганска шофьорска книжка с името Жак Фелип Мартен, която беше открита на мястото на атентата, се свързва със загиналия атентатор. В дните след взрива бяха открити друга мичиганска шофьорска книжка и американска социална книжка на името на Ралф Уилям Рико.

Следователите смятат, че те са били използвани от Хадж Хасан. И двамата мъже били видени в района на Бургас в седмиците преди атентата. Фара може да е използвал документ за самоличност с името Брайън Джеймсън за наемането на кола във Варна, но шофьорска книжка с това име не беше открита, съобщава ФБР.

В новото съобщение на ФБР с четири снимки, две от които са на заподозрените от миналото лято, се описва кои са Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара. Споменава се, че първият е роден в Зегдрая в ливанския район Сайда, а вторият – в Сидни, Австралия.

Бюрото разследва кой е поръчал и изработил шофьорските книжки от щата Мичиган и американските карти за социално осигуряване, използвани от двамата издирвани и загиналият при взрива техен съучастник.

Атентатът беше приписан на ливанската ислямистка групировка Хизбула, но тя отрече да е замесена. Въоръженото крило на Хизбула беше включено в черния списък на терористичните организации на ЕС на 22 юли заради опасения, че е замесено както в атентата в Бургас, така и в гражданската война в Сирия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук