15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

ФБР предотвратило бомбен атентат в сърцето на Ню Йорк

Трима мъже, заклели се във вярност на „Ислямска държава“, са възнамерявали да устроят миналата година „нов 11 септември“ в Ню Йорк чрез атентати с бомби и стрелби с голям брой жертви. Плановете им обаче са били провалени, а те – арестувани. Това заявиха американските власти, цитирани от ДПА.

При разговори в приложение за мобилни телефони мъжете заявили пред агент под прикритие на ФБР, представил се за привърженик на „Ислямска държава“, че искали да извършат „терористични атентати като тези в Париж и Брюксел“.
Двама от тях проучвали множество места и събития във и около Ню Йорк като потенциални мишени, сред които площад „Таймс скеуър“ и места за провеждане на концерти.

20-годишният канадски гражданин Абдулрахман ел-Бахнасауи закупил експлозиви за атаките и през май 2016 г. бил арестуван от ФБР, след като пристигнал в САЩ. Признал се за виновен в тероризъм и очаква присъда.

Пред агента под прикритие Бахнасауи казал, че „на тези американци им трябва атентат“, както и че искал да устрои „нов 11 септември“. Той също така изпратил на агента снимка на „Таймс скеуър“, посочвайки: „Сериозно, трябва ни кола бомба на „Таймс скеуър”. Виж тези тълпи от хора!“

По отношение на плана за атака срещу места за провеждане на концерти Бахнасауи казал: „Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж“.

Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ.

Третият мъж, 37-годишният филипински гражданин Ръсел Салк, който пратил пари в САЩ, за да финансира атаките, бил арестуван във Филипините и също очаква екстрадиция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук