12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Фермери в паника заради птичия грип в Турция

Зараза на птичи грип в Турция настъпва към България и вече е на няколкостотин километра от границата ни, алармират медии в Турция. Най-голямото огнище е в град Балъкесир, който е в азиатската част на страната, но по права линия е само на около 400 км от България. В района му са избити над 2,5 милиона пилета.

Снимка: АФП
Снимка: АФП

Заразата бавно се мести към Европа, като миналата година е била в района на столицата Анкара. През тази година обаче вече имало огнища и в Европейска Турция. Официалните власти обаче още не са потвърдили, че болестта е преминала Бос­фо­ра.

В Балъкесир само за два месеца са измрели над 40 000 птици. Изследвания в централната лаборатория на Истанбул са доказали, че причината е птичи грип. Комшийските медии цитират областният управител, който издал нареждане град Балъкесир и околностите да се поставят под карантина. Засегнати са над 70 000 души, на които е забранено да излизат от епицентъра на заразата.

Освен служебни автомобили, други не влизат в Балъкесир, съобщават още турсите медии. За справяне с тежката болест на помощ се е притекла и жандармерията./ monitor.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук