12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Фермер и шеф на дом за стари хора гледат най-добрата марихуана

Те са 2-мата кръстници на бандата

Наркогрупа на двама кръстници превърна ферма за патици в оранжерия за марихуана от най-високо качество.

8-те членове на бандата, повечето роднини, са задържани на Св. Валентин, след като няколко дни по-рано антимафиоти засичат следния разговор: “Чакаме се в 18 ч при дъба. Вземи и Оги с теб.”

Чавдар Гендов не познава Оги, но кодовото име е на приятеля му от детинство – Тончо Христев. Гендов прекъсва разговора и изключва мобилния си телефон, за да не го проследят. Христев и брат му Илия идват на точното място и в точното време на срещата. Като слизат от колите си, тримата захвърлят мобилните телефони. Качват се в друг автомобил и се отправят към фермата за патици на Чавдар в град Раковски, Пловдивско. Но не за да наглеждат патиците. Тримата отглеждат там най-висококачествената марихуана в България.

Поливат я с

препарати от

специални

пръскачки,

имат си таймери,

печки и лампи

Мъжете са в бизнеса с тревата отдавна, твърди прокуратурата. Антимафиоти почват да ги следят през ноември 2015 г., подслушват и телефоните им. Те обаче ги сменят, използват и кодови имена. На Св. Валентин мъжете използват кодови имена, за да си говорят помежду си и да си дават указания. Те не знаят обаче, че кодовете им са разбити.

След ареста 8-те мъже са откарани от Раковски в София. Обвиняват ги за участие в банда за отглеждане и разпространение на марихуана. Трима от тях дори си признават.

Братът на Чавдар Гендов – Георги Гендов, и синът на Георги – Иван Г. Гендов, са пуснати срещу гаранции от по 1000 лв. Няма обаче прошка за Недялко Табаков, който остава в ареста с още 4-ма души.

В дома му в с. Чоба ченгетата намират 83 растения марихуана.

“Отглеждам тревата, защото съм много беден. Няколко пъти са ме обирали. Незаконната помпа пък е, за да пазя имуществото си”, казва Табаков в спецсъда.

“Признавам, че съм виновен, но не съм част от никаква организирана престъпна група”, увери мъжът.

Домът му е една от трите оранжерии на бандата. Другите две са във фермата в Раковски.

Според прокуратурата Чавдар Гендов не само е тартор на бандата, но е и финансирал престъпния синдикат. Във фермата му имало 203 растения марихуана от най-високо качество.

Групата имала

и своя кръстник –

бащата на Чавдар

– Иван Ч. Гендов.

Тревата е поливана с препарати за по-добър растеж и качество.

Всичко минавало през неговото одобрение. И той като сина си – другият кръстник, също е успешен бизнесмен – има 3 дома за болни възрастни хора в Пловдив. Занимава се и с ресторантьорство.

Баща и син обаче не се занимават пряко с призводството на марихуана. Имат помощник – Тончо Христев. Той е бил технологът на бандата, каза прокурор Красимир Тренчев от спецпрокуратурата.

Илия и Тончо Христеви са другото семейство в бандата. Те работели в тясно сътрудничество с Георги Гендов и Иван Г. Гендов. Те направили самопризнания и затова са пуснати под гаранция от 1000 лв.

“Навремето

дори комунистите

не вземаха

двама братя

в казармата,

а оставяха единия

да се грижи

за семейството”, 

казва адвокат Васил Василев, наблягайки на семейството, по време на мярката за неотклонение на бандата.

Семейните връзки обаче не са проблем бандата да се изпокара за пари. Огранизацията майка си има разклонение, което тръгва срещу нея.

Братята Христеви се разбират с братовчедите на тартора Чавдар да почнат нова банда за пласиране на тревата.

Парите трябвало

да се делят

поравно,

твърди прокуратурата. “Няма данни за втора организация”, удари с чукчето по масата съдия Лилия Георгиева.

“Как човек с два дома за стари хора ще гледа трева”, попита в съда пловдивският адвокат Васил Василев. “Три”, поправи го клиентът му Иван Гендов, за което получи забележка от съда. В последната си дума той каза: “Първо искам да ви се извиня, досега не съм бил в съдебна зала. Имам бизнес, кредити, 25 служители. Моля да ме пуснете срещу по-лека мярка”, примоли се извинително Иван Гендов.

Извинението обаче не трогна съдия Георгиева, която остави петима от бандата в ареста с мотива, че има обосновано предположение да са замесени в разпространение и производство на дрога и опасност , ако са на свобода, да извършат ново престъпление. Трима от бандата пък имали и предишни осъждания. Единствено Илия Христев излезе на свобода, но под домашен арест.

Адвокати: Не се правят на болни,

давали са пари да участват в бизнес

Тончо и Илия Христеви не са давали пари на Чавдар Гендов, за да са част от банда за дрога, а за да участват в отглеждането на животинките му, изтъкна пред съда адвокат Светлана Паскалева. 

Тя поиска двамата да бъдат пуснати поне под домашен арест. “Виждате, че от години никой не е пътувал в чужбина”, обърна се защитничката към съда. Тя изтъкна, че уличените не пречат на разследването. “Коя ли банда изведнъж не се оказва болна, а сред тези обвиняеми няма никой с медицински проблеми”, каза Паскалева.

Пуснете клиентите ми. Нека се грижат за семействата си, пледира и адвокат Красимир Елдъров.

“Моят клиент Илия Христев от 12 години живее на семейни начала с приятелката си. Чак миналата година след инвитро им се е родила дъщеричка”, каза защитникът. Именно Христев е единственият, който излезе от ареста.

Обвиняем: Ще си изгубя субсидиите

“Помагал съм на приятели и не съм организирал никого. Имам бизнес и ако остана в ареста, ще фалирам. Чакам одобрение за субсидия от 250 000 лв.” С тези думи Чавдар Гендов, сочен освен за лидер на бандата и за неин финансист, поиска да излезе от ареста.

“Дъщеря ми плака 4 часа, когато ме арестуваха”, добави той, но това не го спаси от задържане.

“Познаваме се, но това е, защото сме съседи”, обърна се към съда друг от обвинените – Павел Бориспасов.

Павел Бориспасов СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Илия Христев също отрече да е участник в бандата. “Как съм обвинен в престъпна група с тези хора, като не ги познавам. Чак в ареста ги видях за пръв път и разбрах в какво съм обвинен”, заяви той пред съда.

Източник: 24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук