12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Фестивалът „Света Богородица – Достойно есть” започва в Поморие

Поморие и тази година ще се превърне в международен център на православието. Единадесетото издание на фестивала „Света Богородица – Достойно есть” ще събере 22 хора от седем държави, които ще озвучават града с божествените си песнопения от 11 до 15 юни 2014 г. Това съобщават от пресцентъра на община Поморие.

фестивал на православната музика, Поморие

Вече повече от едно десетилетие Поморие събира почитатели на православната музика, певци, диригенти и композитори и ги вдъхновява да творят. В петте фестивални дни ще се изявят православни църковни хорове, клиросни певци и свещеници, камерни формации, смесени, еднородни хорове и вокални ансамбли от Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Гърция, Полша и България. Събитието се организира от Община Поморие и Сливенска митрополия. 

Фестивалът ще бъде официално открит на 11 юни /сряда/ от 18:00 часа, с литийно шествие от кафе „Градина” до храм „Рождество на Пресвета Богородица”, където ще бъде отслужен водосвет от Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с духовници от Сливенска епархия и гости на фестивала. През следващия ден, от 11:00 часа, в НЧ „Просвета 1888” ще се проведе дискусия на тема „Ролята на църковното пеене в съвременното общество”, с водещ протоиерей Кирил Попов, след което в храма ще започнат фестивалните концерти, които ще продължат до 14 юни. 

В последния ден ще бъдат отслужени празнични литургии, с участието на хорове, в храмовете в Поморие, както и в Бургас и Несебър. От 11:30 часа фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт в храм „Свето Рождество Богородично.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук