10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Финансовото състояние на „Български пощи” ЕАД се влошава в очакване на неизплатена компенсация

„Кога ще бъде доизплатена останалата част от компенсацията, дължима на „Български пощи” ЕАД за предоставяне на универсална пощенска услуга за 2011 г. и в какъв срок ще стане това? Този въпрос зададе народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков от трибуната на Народното събрание към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Данаил Папазов. Отговорът, който даде ресорният министър обаче не бе задоволителен, тъй като се предвижда доизплащане от бюджет 2014 г., но не в пълния определен размер.

Един от основните проблеми на дружеството в момента е неизплатената държавна субсидия за универсална пощенска услуга, която пощите са задължени да изпълняват. Тази услуга включва доставка на писма, колети и вестници до всяко населено място в страната, независимо от обема на практиките и икономическа целесъобразност на тази услуга.

„С решение № 2224 от 19.12.2012 г. на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) е определена компенсация на „Български пощи“ ЕАД за предоставяния от тях универсална пощенска услуга за 2011 г. в размер на 22 750 млн. лв. Тези разходи са потвърдени от независима външна фирма Делойт Одит“ ООД, направила одита на тези разходи, и са напълно реални. Веднъж бяха изплатени 2 млн. лв. и втори път – 6, 5 млн. лв., това се случи след активните протести в края на месец септември, в които участваха служители на „Български пощи” ЕАД. Към момента обаче липсва актуална информация кога и как ще бъде доизплатена дължимата субсидия”, заяви Иван Вълков.

Според отговора на министъра през 2014 г. предстоят да бъдат изплатени 12, 5 млн. лв., но това не покрива цялата сума, определена от КРС. Това още повече ще влоши финансовите и икономически показатели на дружеството.

„Не съм съгласен с отговора на г-н Папазов, единственото решение на проблема е да бъде доизплатена пълната дължима субсидия за 2011 г. Ако това не се случи, дружеството ще продължи да търпи влошаване на финансовите и икономически показатели.

Иван Вълков зададе и още един въпрос, свързан със финансовото и икономическо състояние на „Български пощи“ ЕАД.

„Това е едно от най-големите държавни дружества с близо 12 хил. служители. Компанията не е в ликвидационна криза, но не е в добро финансово състояние. Проблемите продължават да не се решават вече месеци наред от новото правителство. Публично министерството се ангажира с изготвяне на оздравителна програма”, коментира бургаският депутат. От отговора на министъра стана ясно, че има подготвена оздравителна програма, която обаче не бе детайлно обяснена в залата и не е широко дискутирана в общественото пространство.

„Добре е, че има договор „Български пощи” да бъдат оператор за ваучери за храна като част от оздравителната програма. Необходимо е обаче да се направи по-широко обществено обсъждане за бъдещето на дружеството. В Комисията по транспорт вече 2 месеца се опитваме да дискутираме темата, следващата седмица се надяваме това да стане факт. Говорим за план в дългосрочен аспект и вие носите голяма отговорност дружеството да се излезе на печалба 2014-2015 г., както обещавате”, заяви Иван Вълков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук