9.3 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Фирмена акробатика: „Трансстрой – Бургас“ нямала право да харчи парите за ремонта на „Ечемишка“

Акционерното дружество „Трансстрой – Бургас” е предявило възражение за връщане на половината от парите, спечелени от обществена поръчка на пътната агенция за ремонта на тунел „Ечемишка”. Според адвокат Евгений Мосинов, дружеството е изразходвало малко над 1 млн. лева за изготвянето на проект за реконструкцията и закупуването на част от необходимите материали.

Image1„Проектът е за около 400 000 лева. Той и днес се намира в пътната агенция. Закупените материали също с в складовата база на АПИ. Предадени са със съответните протоколи. След тези действия от страната на „Трансстрой – Бургас” от Агенцията не са предприели необходимите стъпки за започването на реални ремонтни дейности”, каза Мосинов.

Според адвокатите на Агенция пътна инфраструктура обаче, в обществената поръчка е участвало не „Трансстрой – Бургас”, а друго дружество – „Техно стил”. Според адвокат Георги Амуджиев, мажоритарно разпределение в дружеството „Техно стил” е направено след приключването на обществената поръчка и преди отпускането на средствата. „Поръчката не е спечелена от „Трансстрой”. Победителят в конкурса не е посочил подизпълнител, каквото е изискването според Закона за обществените поръчки”, каза Георги Амуджиев.

Image2

По думите му, проектът на „Трансстрой” е представен пред АПИ като такъв, изготвен от фирмата. Оказва се обаче, че оттам нямали отношение към авторството на документа.

 „Трансстрой –Бургас“ АД обжалва решението на ОС – Бургас, с което дружеството е осъдено да заплати на Агенция „Пътна инфраструктура“, като получени без основание 2 367 000 лева, сумата от 601857,30 лева, представляваща обезщетение за забавено плащане  и разноските по делото в размер на 229 519,19 лева.

 „Трансстрой- Бургас АД“ е с 99% дялово участие във Консорциум „Техностил 2001-Курортно строителство“, с който през 2005 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ сключва договор за ремонт на тунела “Ечемишка“, след открита процедура за възлагане на обществена поръчка. През 2007 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е превела авансово сумата от 2 400 000 лв. с ДДС на изпълнителя. През август 2016 г. ОС – Бургас уважава иска на агенцията и осъжда дружеството да върне аванса, поради несъстоялия се ремонт на пътното съоръжение. В началото на февруари след падане на осветителна греда върху автомобил в тунела загина жена.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук