11 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Флашмоб за откриването на „Четящият човек“, книжна полиция ще обикаля Морската

Стотици читатели с книга в ръка ще се съберат пред сградата на община Бургас за началото на Фестивала „Четящия човек” тази вече от 18.00 часа. Всички ще се включат в шествие, което ще премине по ул. „Богориди” и ще завърши при паметника на Христо Фотев в Морската градина. Организаторите на феста ще раздават оранжеви тениски надпис: „Аз чета всеки де! А ти?”.

Там, любителите на книгите ще бъдат изненадани с написани на ръка негови произведения.  „Тази година включихме четящи хора в самият фестивал. Включихме ги като водещи на литературните събития. Друго интересно събитие в рамките на фестивала е, че в събота от 20.00 часа всеки, който пътува в градския транспорт и чете книга, ще пътува безплатно. Изненада очаква и всеки, който седне на пейка с книга в ръка по Пушкиновата алея, в рамките на фестивала от 17.00 до 19.00 часа. „Ще имаме книжна полиция, която строго ще следи кой нарушава общоприетите норми и вместо да се забавлява – чете. Нарушителите ще бъдат „глобявани” с подарък”, сподели пред журналисти инициаторът на фестивала, Гинка Панайотова.

По време на феста ще бъдат организирани десетки концерти, срещи с писатели, четения на книги от деца на деца. Организиран е и куклен театър. Итази година ще има мобилни книжарници, в които всеки ще може да открие подходяща за него книга. Фестивалът ще приключи на 15 юни. „Четящият човек” се организира за трета поредна година от верига книжарници „Хеликон”. От месец февруари текат няколко конкурса в рамките на фестивала. Във фотоконкурса „Детето в света на книгите” например са получени около 600 снимки. Предстои с най- добрите фотоси да бъдат направен календар. Новите конкурси тази година са за есе „За ползата от не четенето и вредата от четенето”. В него са се включили 150 души от цялата страна.

Другият интересен конкурс в рамките на фестивала е кулинарен. „Призовахме четящи хора да споделят рецепти от книги ,които са прочели”, каза още Панайотова. В резултат на това в литературното кафене „Феникс” всеки може да опита два десерта „Черешов сладкиш-Клафути ала Вирджиния Улф” и „Тирамису ала Марсел Пруст”.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук