13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

„Флора“-та взе наградата „Сграда на годината 2015“

Експозиционен център „Флора“ събра най-много от гласовете на хората от цяла България, гласували по интернет за „Сграда на годината 2015“. Това съобщават от Община Бургас. В тази класация той изпревари участниците не само от своята, но и от всички останали категории. Отделно журито на конкурса му присъди приз за „Сгради с елементи на зелена архитектура“.

Отличена е още една бургаска атракция – археологическият комплекс „Акве Калиде“. Той получи награда от журито в категория „Паметници на културата, музеи, храмове“.

За краткото време от откриването си до момента, многофункционалния експозиционен център „Флора“ успя да се наложи като предпочитано място за бургазлии и гостите на града. Това се дължи на атрактивната архитектура, на „зелената“ идентичност на сградата в екологичен аспект и не на последно място на уникалната локация – той се намира в сърцето на Морската градина и има вдъхновяващ изглед към морето.

Община Бургас създаде експозиционен център „Флора“ с много желание и внимание към детайлите. Наградата е споделена с всички партньори в този проект:

Конструктор – инж. Васил Димитров;
Проектант – Консорциум Декор Дизайн – арх. Даниела Бурулянова, арх. Емил Бурулянов, арх. Славян Бурулянов, арх. Цанко Ташев;
Изпълнител – ПЛАНЕКС ООД.

„Консервация, реставрация, експониране и социализация на Археологически структури от Късноантичната и Средновековна Крепост „Акве Калиде – Термополис“, Банята на Сюлейман І Великолепни и застрояване в зоната за обществено обслужване“ е друг любим проект и обект на Община Бургас. Той е реализиран с нейни, както и със средства на Министерство на културата и ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ АД, клон България – дарител.
Конструктор – инж. Никола Иванов;
Проектант – ЕКСА АД – арх. Константин Пеев;
Изпълнител – ЕКСА АД.
Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата. Той отличава най-добрите постижения през съответната година.
Най-хубавите сгради в България преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности: http://www.buildingoftheyear.bg/bg/judge/
Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през месец декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и другите участници в строително-инвестиционния процес.
Национален конкурс „Сграда на годината“ се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е БНТ и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ 1 и „БНТ Свят“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук