15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Фожрас в Бургас: Добиви на газ от Черно море може да има след десетина години, ако го открием

„Работим усилено и се надяваме, че може би ще имаме възможността да допринесем за енергийната диверсификация на България в близкото бъдеще,“ каза днес в Бургас Кзавие Фожрас, управител на одобрената за проучвания за нефт и газ в Черно море фирма, Тотал България. Компанията представи проекта за дълбоководно проучване в Блок „Хан Аспарух“. В напреднал етап на подготовка е първия дълбоководен проучвателен сондаж, планиран да започне през първата половина на 2016 година.

Сондажът ще бъде на 2 000 метра. След края на проучванията всички интервенции, причинени от направата му, ще бъдат премахнати. Вече е нает сондажен кораб, който трябва да пристигне от Африка. Безопасността на дейностите е гарантирана, каза Фожрас, По думите му, опасност за околната среда няма. На подобно мнение са и българските институции, от които вече има одобрен ОВОС. По сондажа ще работят 180 души. Логистичната база ще бъде във Варна.

„Ако намерим нефт или газ ще започне ново приключение. Тогава ще е нужно допълнително изследване, с което да се определи качеството и количеството на намереното. Трябва да се проектира и система за разработването на подобно находище. Това ще отнеме доста време. Може би говорим за един период от около 10 години”, обясни Кзавие Фожрас. Два ще бъдат сондажите в Черно море.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук