9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Фолклорен ансамбъл от Грузия стана Абсолютен европейски шампион по фолклор за 2016 г.

Детски фолклорен певчески и танцов ансамбъл „Кхикхани“ от гр. Батуми, Грузия е новият Абсолютен европейски шампион по фолклор за 2016 г. на VIII-я Европейски шампионат по фолклор „Euro folk 2016“. Динамичните и изпълнени с много красота и финес грузински танци убедиха журито в крайната преценка и заедно с титлата младите възпитаници на Омар Курава триумфираха с Гран при Златен „Орфей“ и златния медал на Шампионата. Формацията получи и чек за 1000 евро, осигурени от организаторите.

Абсолютен вицешампион по фолклор за 2016, сребърен медал на Шампионата и Сребърен „Орфей“ заслужиха изпълнителите на Хореографски ансамбъл „Коклер“ към Министерство на културата и туризма, гр. Измир, Турция, с худ. р-л Наталия Улуташ, която бе и почетен член на журиращата комисия.

01_TS_GruziaС Бронзов медал на Шампионата и Бронзов „Орфей“ в европейската класация по фолклор за 2016 г. на третото почетно място се нареди Фолклорен ансамбъл „Звездица ясногрейница“ към НЧ „Васил Левски – 1925“ с. Елшица, общ. Панагюрище обл. Пазарджик, с худ. р-л Веселина Гиздова. Формацията получи признанието за представянето на обичая „По Сирни Заговезни“.

Освен на тримата крайни победители, журито на Шампионата връчи още 4 номинации за Голямата награда по време на конкурсната надпревара и удостои участниците и със специални награди: Лили Тиан от гр. Ереван, Армения – за комплексно представяне; Танцов състав „Хорищенци“ от гр. Харманли, обл. Хасково – специалната награда на Еврофолк ТВ /основният медиен партньор на събитието/; Танцов състав „Българче“ от с. Челопеч, обл. Софийска – за качество на изпълненията; Фолклорен клуб за народни хора и танци „Валденс Победа“ от гр. Велико Търново – специална награда на ЕАФФ.

03_Elshitza_Bulgaria_3 miastoДиплом „Най-малък участник“ получи 6-годишната Арина Мамуладзе от Ансамбъл „Кхикхани“, Батуми, Грузия.

Според регламента на Шампионата, номинираните колективи участваха в повторна селекция, след която бяха определени и крайните победители. Гласуването се проведе по 3 критерия – сложност и качество на изпълненията, визия и сценино поведение. Използвана бе оценителната система на Светона Асоциация на Фолклорните Фестивали – WAFF.

02_CeremoniaДесетки състави и индивидуални изпълнители получиха златни, сребърни и бронзови медали, лауреатски отличия, грамоти за приемственост между поколенията на името на Илиян Николов, основател на „Музикални празници“, както и препоръки за участие в Световния шампионат по фолклор. Всички колективи, участвали в Европейския шампионат по фолкор „Евро фолк“ получават и точки за класиране в световната ранглиста по фолклор. Точките зависят от нивото, на което са се представили участниците и отсъдените отличия. С това се дава стимул за качествено представяне на музикалното фолклорно изкуство.

 

Осмото шампионатно издание на „Евро фолк“ бе официално закрито от президентът на ЕАФФ, г-н Калоян Николов, който припомни, че с Европейския шампионат по фолклор е започала историята на шампионатната система на Европейската асоциация и на Световната асоциация за фолклорни фестивали.

„Изключително се радвам, че тази инициатива придоби огромна популярност и вече има организирани шампионати на различно ниво – Национален, Балкански, Европейски, Световен. Много държави започнаха да провеждат свои национални шампионати и се надявам, че в близко време ще гледаме най-добрите от всички държави на Световния шампионат.“, каза в заключителното си приветствие към участниците и гостите на форума президентът на ЕАФФ.

В знак на благодарност той получи плакети от грузинските и турски участници. На самия финал всички се хванаха на голямо хоро и така още веднъж показаха, че за изкуството и културата няма граници.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук