9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Фолклорни състави изпълниха улиците на Бургас

Международният фолклорен фестивал в Бургас започна с дефиле на участниците по централните улици на града. Тази година участниците са от 10 държави- България, Босна и Херцеговина, Грузия, Кипър, Косово, Полша, Сърбия, Турция , Чехия и Русия.

Таз годишното издание ще следва линията от архаичното към модерното. За тази цел той е с нова сценография, звукови ефекти и мултимедия. Бургаският фестивал е най- старият у нас.

Фолклорни ритми от различни краища на света, феерия от цветове и багри, събрани в различните носии ,изпълниха улиците на Бургас, а участниците загряваха за концертите си още на улицата. Това е стремежът на организаторите, да се създаде жива връзка и непосредствен контакт между публика и изпълнители.

Вероника Романик- Полша :„Очакваме да се забавляваме, да се запознаем с хора от България и с хора от други националности и всичко това да ни достави радост.”

Ньомза Шеху- Косово: „За първи тук сме тук и затова за нас е толкова интересно и същевременно забавно.”

По традиция и тази година ще бъде връчена наградата „Нестинарка”. Неин носител е фолклорен ансамбъл „Пазарджик“.

Всеки един от съставите се представи на площада пред общината, а гала концертът на всички участници ще бъде в четвъртък на сцената на Летния театър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук