9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Фолклорни състави от Поморие доказаха, че са живо съкровище

Автентични фолклорни ритми изправиха на крака публиката в НЧ„Светлина 1939”в Поморие и разкриха на присъстващите красотата на народните танци и песни. Това стана благодарение на концерта „Фолклорна приказка”, който събра на една сцена състави от селата Козичино, Порой, Горица и Еркеч. Групите гостуваха по покана на управителя на Медицинска лаборатория „Лина” д-р Васил Костадинов, който е сред хората, които помагат за съхраняването на традициите в морската община.

фолклорРитмите на региона накараха кръвта на публиката да заври, а песните „Калино, Калинке”, „Сади Рада, Радо ле”, „Еркечка китка” и много други пренесоха зрителите в друг свят. Заслуга за това имаха фолклорните състави към: НЧ „Просвета 1906”в село Козичино, НЧ „Просвета 1928” в село Порой, НЧ „Поука 1907” в село Горица, фолклорната група „Здравец” при пенсионерския клуб „Св. Георги”. Всички те съживиха най-завладяващото от българския фолклор, при това в навечерието на Деня на народните будители.

публика„Бледи са думите, когато трябва да се опише таланта и невероятното сценично майсторство на фолклорните състави, за които беше тясна сцената на Народно читалище „Светлина 1939”. Тези изпълнители са живо съкровище и чувството, което те изпълва, когато засвирят, запеят и танцуват е само чувство на гордост, че принадлежиш на един народ, създал това творчество и тези велики изпълнители”, каза д-р Васил Костадинов.

Секретарят на читалище „Светлина 1939” Донка Китанова благодари на д-р Костадинов за концерта, който се превърна в празник за поморийци.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук