13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Фолклорни таланти дебютират на Божура

Бургаските изпълнители Михаела Димитрова и Пламена Илиева спечелиха  първите награди в различните възрастови групи в конкурсната част на странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура”. Пламена Илиева е ученичка на музикалния педагог Пепа Запрянова. Ръководителят на фолклорната школа към ОДК Бургас бе отличена и с на наградата на кмета на Средец за педагогически ангажимент към събора и запазване и  развитие на странджанско-тракийкия фолклор. Осемгодишния Георги Йовнов от Царево взе  приза при най- малките певци. Първи в групата на  инструменталистите за изпълнението си на гайда е Павел Димов от музикалната школа при  Тракийско Дружество Бургас . Народната певица  Сияна Киричева от Дебелт получи  наградата на ОС Средец .

За първи път тази година в конкурсната програма участваха и фолклорни групи. С награди в различните възрастови групи журито отличи ФГ „ Деница” от село Равнец и певците от село Равадново. Повече от 200 танцьори, певци и инструменталисти от Бургаска област, Варна и Добрич се изявиха в трите почивни дни на сцената на националния  фолклорен форум. Организатори на събитието са Община Средец и Съюза на Тракийските Дружества. 

„Искам да  поздравя всички присъстващи с добре дошли, певците и танцьорите , които с  българските хора, песни и танци и прекрасните народни носии ще ни накарат отново  да усетим невероятната пъстрота и богатство на нашето народно творчество. Вярвам, че  21- то издание на Фолклорен венец Божура ще бъде доказателство, че освен през вековете, българските традиции и дух се съхраняват и днес” ”каза кмета на община Средец Иван Жабов.

 

Хиляди почитатели на българската народна музика аплодираха фолклорните звезди Янка Рупкина , Калинка Згурова, Златка Ставрева, Радостина Йовкова, Жечка Сланинкова.

В новооткрития посетителски център в местността Божура  ОИМ Средец представи етнографска изложба разказваща за бита и обичайте етнографски групи в общината. Самодейци от читалището в село Дебелт запознаха гостите на фолклорния форум с занаятите и обичайте на селото. В общинския център гостува вокална група „Тракийка” от  ТД ”Одринска епопея” град Поморие.Те представиха Тракия- песен недоизпята , сълза недоизплакана” – концерт- спектакъл , посветен на 100 години Одринска епопея.

С медал „Капитан Петко Войвода” на Съюза на Тракийските Дружества  в България  бе удостоен  професор Георги Марков за принос към тракийската култура  и книгите му посветени на Балканските войни.

За популяризирането и съхраняването на тракийските традиции посмъртно плакет на името на дългогодишния председател на бургаското тракийско дружество Стамат Апостолов бе удостоена журналистката Йорданка Ингилизова, която  бе член на УС на на организацията. Поздравителни адреси до организаторите на фолклорния събор изпратиха кметовете на Бургас и Царево.Сред публиката на фолклорния форум бяха народния представител  Атанас Зафиров , областният управител Константин Гребенаров, общински съветници. Събитието се реализира със съдействието на Община Средец и СТД в България и подкрепя кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019 година.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук