12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Хиляди се завръщат у нас

Хиляди българи се завръщат от чужбина и се вливат в редиците на безработните у нас. Само от началото на годината техният брой по официални данни е малко над 8 300. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен – над 23 на сто, макар че в общия дял на хората без работа те продължават да са малко – над 3 на сто.

Това показват данните на Агенцията по заетостта към края на септември, пише вестник „Сега“. Официалното ниво на безработицата продължава да пада леко до 7.8 на сто. Над 253 хил. българи са останали без работа за деветте месеца на годината. Само през септември те са над 29 хил. души, основно заради приключването на сезонната заетост.

Според данните от сектор „държавно управление“ без работа са останали над 4200 служители. Тук се включват чиновниците в държавната администрация, в местната власт, както и работещите в държавните многопрофилни болници, БДЖ и др. От началото на годината работа с помощта на бюрата по труда са си намерили малко над 206 хил. българи. С изтекла регистрация в бюрата са над 133 хил. души.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук