13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Хиляди се стекоха в манастира „Св. Георги Победоносец” за празника на Поморие

Поморие празнува днес. Свети Георги е избран за закрилник на града защото тук се намира и един от най- старите и тачени манастири в Източна България, който носи името на светеца. От рано сутринта стотици граждани и гости на Поморие се стекоха в светата обител за да се поклонят пред  мощите на светиите Св.Йоан Златоуст, Св. Григорий Богослов , Св. Василий Велики, св. Дасий, Глински старци, както и чудотворната икона „Милосърдна“ . Мощите са предоставени с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий и Доростолски митрополит Амвросий и ще останат в манастира до 10 май. Кметът на Поморие инж. Петър Златанов посрещна за празника скъпи гости. По традиция за празника на града в Поморие идват и гости от Неоанхиало, Гърция, където живеят потомци на днешни поморийци, изселили се през 1906 година. Кметът на Неоанхиало Илия Карапатакис не скри радостта си, че отново е в Поморие. За първи път в града е и Папагригорио Костас- председател на община Неоанхиало-Солун.

Турският град Енидже също уважи Деня на Поморие с 5-членна делегация. Именно от там са дошли преди десетилетия много от предците на днешните поморийци. Празникът продължи на откритата сцена до читалище „Светлина“ с изпълнение на градския духов оркестър и Северняшкия ансамбъл от Плевен.

Част от поморийци и гостите на града не пропуснаха и да се спуснат по градската чаршия, където имаше за всекиго по нещо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук