13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Химнът на България звуча два пъти в САЩ за бургаско момиче със специални потребности

Станимира Богова от Бургас, която е на ресурсно подпомагане към Ресурсния център в морския град спечели два бронзови медала на Параолмпийските игри в Лос Анджелис- САЩ от 21 юли до 2 август 2015 год. Момичето ни се класира трето на 100 метра гладко бягане и на дълъг скок. Богова1Българският химн звуча два пъти за нашето момиче, което окичи Бургас с два медала, като премери сили със 140 лекоатлети от дисциплината лека атлетика от цял свят.

На Спешъл Олимпикс 2015, се състезаваха общо 6500 участници от 165 държави от цял свят. Българският отбор, който се състоеше от 23- ма състезатели, донесе общо 44 медала от десет спорта.Децата със специални потребности завоюваха 22 сребърни медала и 15 бронзови.

„Ние посрещаме с огромна радост успехите на Станимира. Бяхме убедени, че ще даде всичко от себе си и ще представи достойно Бургас и Ресурсния център. Станимира показа силна мотивировка и успехите са налице. Ние, специалните педагози от РЦ-Бургас винаги сме подкрепяли специалните деца и сме се борили да се включват в такива мащабни мероприятия“, сподели г-жа Антоанета Стоянова, директор на РЦ- Бургас.

Отборът на Спешъл Олимпикс за първи път бе изпратен на официална церемония от президента Росен Плевнелиев. За първи път в 15-годишната история на движението и спортното министерство организира лагер за всички участници преди отпътуването им, за да се познават и да се чувстват един отбор.

На бадминтон Ахмед Муса донесе два бронзови медала. При вдигането на тежести Чудомир Бачочев спечели четири сребърни медала. На дълъг скок Станимира Богова заслужи два пъти бронз. С четири сребърни отличия е Християн Данаилов на тенис на маса. Със същия резултат в този спорт е и Весела Дункова.

На голф Мирослав Енчев печели злато. Ганка Иванова на бадминтон взима два пъти сребро. В леката атлетика Таня Иванова е с три златни и един сребърен медал. Александър Кенанов четири пъти става втори на джудо. Мариан Маринов три пъти се качва на третото стъпало на стълбичката в състезание по боче. Веселин Монев взима сребро на дълъг скок. Никола Николов е със сребро и бронз в леката атлетика. На бягане Катя Сейменска е с бронз, Радослав Радев е сребърен медалист и два пъти носител на бронзово отличие.

Отборът ни по езда, който се състои от четирима състезатели, донесе общо 8 медала в тежката конкуренция на още 135 ездачи от цял свят. Велико Великов на два пъти чу българския химн, Христо Димитров спечели злато и бронз, Илиана Цветанова е с два сребърни и един бронзов приз, Радена Ангелова е бронзово отличие.

Най-голямото спортно събитие в света за хора с ментални увреждания доказа, че макар и извън спортните календари у нас, младите хора са заредени с хъс за достойно представяне.

На олимпийско ниво това са българските спортисти, които заслужават да бъдат посрещнати от десетки камери на летището – факт е, че те носят престиж за българския спорт и те носят медалите.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук