16.5 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Хора с увреждания искат помещение за базар в Бургас

Хора с увреждания изпращат писмо до кмета на Бургас Димитър Николов с искане да им се предостави общинско помещение, в което да бъде организирана постоянно действаща изложба – базар на предмети, изработени от тях. Това решение бе взето по време на работна среща в Община Бургас, която се проведе по инициатива на областния председател на партия „Български социалдемократи“ Дина Димитрова. В срещата взеха участие още зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, представители на отдел „Бюджет и финанси“ в Община Бургас, председателят на Общински съвет- Бургас Снежина Маджарова, директорът на ТД „Приморие“ Стефан Дубаров и представители на организациите за хората в неравностойно положение.„Възможността да работят и творят мотивира хората с увреждания и ги предпазва от социална изолация. В различните организации те изработват уникални предмети – бижута, картини, декорации, по които е вложено много труд, а този труд трябва да се види от бургазлии“, каза Дина Димитрова, която е и общински съветник и зам.-председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности в местния парламент.uvregdaniq1.jpg

По време на срещата бяха предложени и два варианта за място, където да се помещава тази постоянно действаща изложба – базар. Едното предложение е помещението на ул. „Апостол Карамитев“ 12, в което бе открита Творческа работилница за хора с увреждания. Помещението е частна държавна собственост и се ползва под наем за нуждите на филиала на  неправителствената организация Национален център за социална рехабилитация в Бургас. В него могат да се излагат, както  изработените в самата работилница предмети, така и изделия, които се произвеждат в другите организации за хора с увреждания.

Присъстващите на срещата представители на организациите се обединиха около мнението, че при трансформиране на  собствеността на това помещение от държавна в общинска, то може да бъде предоставено безвъзмездно за нуждите на Творческата работилница и там да бъде открита постоянно действаща изложба – базар.

Другото предложение, което бе обсъдено по време на работната среща, е предоставяне на отделен  павилион, от тези които се състоят от няколко модула и се монтират в района на автобусните спирки в Бургас. Според представителите на хората в неравностойно положение в такъв павилион ще има възможност да се организира целогодишно продажба на  изделията, произведени от хората с увреждания.

„При реализация на тази наша идея,  ще бъде дадена прекрасна възможност на хората със специфични потребности в нашия град да изявят своя творчески потенциал. От друга страна, чрез  продажбата на произведените от лицата с увреждания предмети, ще бъдат осигурени средства за ново производство. Ще се създадат и благоприятни условия за развиване на социалното предприемачество сред хората с увреждания“, е мнението на представителите на регионалните организации за хората в неравностойно положение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук