20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Хора с увреждания със свой дом в Бургас

Официално заработи новият трети сектор на общинския Дневен център за възрастни хора с увреждания. Домът се намира в бл. 10 на к-с „Славейков” и приютява 30 потребители на тази социална услуга.

„Миналата година имаше реална възможност центърът да спре да функционира. Вместо това сега разширяваме неговата материална база. Убеден съм, че и на младежите, и на персонала ще им е по-лесно и комфортно”, каза кметът Димитър Николов.

Вместо на две групи по 15, потребителите ще бъдат разделени на три групи по 10. Те ще имат повече пространство за своите занятия и ще получават от социалните работници повече индивидуално внимание.

Дневният център се разшири чрез усвояването на нови помещения – общинска собственост. Те са ремонтирани за сумата от 20 000 лв. и са снабдени с обзавеждане за още 7 000 лв. /средствата са от бюджета на Центъра/.

В новите помещения потребителите на социалната услуга ще могат да провеждат трудотерапия, спортни занимания и медицинска рехабилитация.

Дневният център за възрастни хора с увреждания на този етап е единственият в Бургас, който работи с лица с лека и умерена умствена изостаналост. Той осигурява на своите потребители задоволяване на ежедневните, здравните, рехабилитационните потребности, както и организация на свободното време и личните контакти. Така родителите на младежите с умствена изостаналост имат време да работят – нещо, което не са можели да си позволят преди откриването на центъра през 2009 г., тъй като тогава всички грижи са лежали на техните плещи.

На днешната церемония по откриване на новите помещения присъстваха още зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, директорът на общинска дирекция „Социални дейности” Мая Казанджиева и Диана Видева – директор на дирекция „Социално подпомагане”-Бургас.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук