20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Хор „Родна песен“ отбелязва 50 – годишен юбилей с мултимедиен концерт-спектакъл

50 – годишен юбилей ще отбележи тази година представителният смесен хор към Община Бургас „Родна песен“. Кръглата годишнина е в чест на първия концерт на хора през далечната 1963 г., а той самият е основан година по-рано. Празникът ще бъде отбелязан със специален мултимедиен концерт-спектакъл на 21 май от 19.00 часа в Дома на Нефтохимика.

„За мен е огромно удоволствие, че съм част от този хор – носител на престижни международни награди и достолепна история. През годините през него са преминали 250 хористи – адвокати, лекари, инженери и учители.  Ето защо призовавам всички диригенти и участници в хора през годините, както и почитатели на нашата музика да заповядат на 21 май на концерта по случай юбилея, за да отбележим заедно празника – входът е свободен. На него ще присъства също основателят и първи диригент на хора Стоян Кралев“, сподели на пресконференция днес настоящият диригент и художествен ръководител на хор „Родна песен“ Левон Манукян.

„В момента броят на хористите, които излизат на сцена наброява 35 – 40 души, като може да достигне и до 50. През годините този брой е достигал 100 – 110 души. Само за сравнение в цял свят хористите в смесените състави са между 20 и 30“, разказа председателят на „Родна песен“ Пеньо Гърбов, който е и хорист от 27 години в него.

Богат ще бъде репертоарът на юбилейния концерт – от предкласическа, църковна музика през барок, класическа, романтизъм, обработен български фолклор, популярна музика и мюзикъли. Концертът ще бъде с много светлинни ефекти, а на мултимедиен фон ще бъде показана историята на хор „Родна песен“. За половин вековния юбилей ще бъде подготвена и специална книжка със снимки и спомени през годините.

„Процесът за попълване на състава е целогодишен и непрекъснат, тъй като участието в него е доброволно. Възрастова граница реално няма, достатъчно е кандидат-хористът да е над 14 години, за да му е оформен гласа. Кандидатите се одобряват след прослушване, след което работата с тях продължава индивидуално“, допълни още диригентът Левон Манукян.

В настоящия състав най-младият хорист е на 15, а най-възрастният – на 70 години. Репетициите се провеждат 2 пъти седмично, а непосредствено преди концерт по 3-4 пъти.

Смесен хор „Родна песен“ е лауреат и носител на много награди от национални и международни конкурси и фестивали. След юбилейния концерт хорът ще вземе участие в два международни фестивала – в Харманли и в Охрид.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук