10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Хотелиери пред министър Ангелкова: Циганията ни е виновна за спада на туристите в Слънчев бряг

В размяна на остри реплики и спор дали държавата, Община Несебър  или самите  хотелиери са виновни за състоянието на Слънчев бряг и спадът на туристите , премина работната среща на министъра на туризма Николина Ангелкова със Съюза на собствениците в курорта. Стана ясно, че прогнозите за лято 2015 са тревожни. Ранните записвания са намалели с 55%. Според хотелиерите виновна за този спад  е държавата и липсата на ясна концепция за развитието на Слънчев бряг. От Съюза на собствениците настояват националните ни курорти да получат самостоятелен статут, със собствен бюджет, така че парите от туристически такси и концесии да бъдат реинвестирани, да се създаде „туристическа полиция”, да се разшири възможно най-бързо пътят от Летище Бургас до Слънчев бряг, да се регулира шума в курорта. Най-голям спор обаче предизвика предложението на Съюза на собствениците да се премахнат всички временни обекти, сергии и павилиони, които превръщат курорта в битак.

Министър Ангелкова беше неприятно изненадана от назидателния тон и заяви категорично, че държавата ще си свърши работата, но е нужно време, защото проблемите са създавани с години.

Конкретно предложение направи единствено кметът на Несебър Николай Димитров.  Според него заведенията на плажа и крайбрежната алея, които закриват гледката към морето, могат да бъдат редуцирани едва когато концесиите преминат под шапката на Министерството на туризма.

От държавното акционерно дружество „Слънчев бряг” също изявиха готовност да премахнат павилионите си, ако има законодателна инициатива.

Основните проблеми поставени на срещата ще бъдат  разгледани в рамките на Националния съвет по туризъм.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук