10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Християнски погребения в новооткритата църква на Созопол

Екипът,  с   научен ръководител Цоня Дражева използва максимално хубавото декемврийско време  за разкопки по Южната  крепостна стена в Созопол.

Това е проектът, който има за цел извършването на спасителни археологически проучвания, консервацията и реставрацията на началото на  стената  с двете кули и вход между тях.  С този участък ще се завърши реставрацията на цялата Южна крепостна стена. Работата по него  започна на 23 ноември т.г. и  ще продължи около 2 години.

Площта, която се обработва е огромна, много бързо трябваше  да достигнем до  основите, за да се изясни каква е запазената архитектура, има ли опасност от бързо разрушаване, тъй като предстои зима, пояснява Дражева.

Едновременно с разкопките върви и проектирането на аварийната консервация. В многовековната история на Созопол най-интересният отрязък от време по отношение на укрепителната система на града е  края от на 4-ти  до 13 век.

Археолозите  се радват на много добре запазената крепостна стена, висока 7,30 м,  най-високата съхранена като оригинал открита на територията на България досега.  Открит е и вход със специални функции, който е на 15 метра от централния.

Второспепеният вход е в центъра на шийката на провлака, но малко встрани – югоизточно от него. Той е втостепенен  като  стопанско и гражданско значение, но не и от гледна точка на неговото военно значение.  

Вероятно в началото на 6 век, след тежките нападения на черноморските градове от варварите от  север и от пиратите по море, се е наложило удвояването на крепостната стена и изграждането на специален вход с 4 м ширина, с две кули – бастиони.

Този няколко пъти преустройван вход показва каква е била тактиката на отбранителите на крепостта. 4-метровата ширина дава възможност за бързото излизане на конници – един малък конен отряд, който да реагира при нападение на портата или ползването на тежкобронирана кола с метателни уреди, обясняваЦоня Дражева.

Непосредсвено пред входа,  на 40 метра е изградена църква,  с датировка 6 век. Тя е просъществувала до края на 13 век и може да се счита, че е  една от най-добре запазените от откритите до сега в Созопол 6 храма от средновековния период.

Според археологическия екип  най -интресното  е, че  църквата е превърната в костница и е изпълнявала функцията на гробно място.Това се проследява по извънредно интересните находки – явно по времето на османската империя християнските църкви и прилежащите към тях терени  са единственото място, където християните, българи или гърци, живеещи в града,  са можели да погребват своите мъртви.

Проследявайки в некропола многослойно препогребване в отделни части, които са сформирани като малки гробници, археолозите стигат до заключението,  че почти два века тя функционира  като средищно място за християнски погребения на жители от града, а може би и от околностите.

Археолозите не са имали очаквания, че стената ще бъде толкова висока и добре запазена, тъй като доста е  пострадала през последните 70 години. От нея  дори са вадени  камъни за строителството на къщите на новите заселници още през 30-те години. А с изграждането през 80-те години на крайбрежната алея с много заведения, новите постройки почти изцяло закрили древния зид.  

Установи се , че едната кула, която съм проучвала  още през 1986 година,  е разрушена с около 2 метра, изравнявали  са, за да направят част от кухнята на ресторант, който и в момента функционира, разказва Цоня Дражева.

Реализацията на проекта ще сложи край на незаконната намеса в старините и ще оформи  пространството между сега съществуващия храм „Св. Св. Кирил и Методий, морския бряг и   площад „Хан Крум” .  Така ще се създаде  един прекрасен туристически маршрут.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук