16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Христо КОЛЕВ-генерален представител на “Томас Кук “ за България: ИЗПРАЩАМЕ СЕЗОН 2008 С 8% РЪСТ НА ТУРИСТИТЕ В СЛ. БРЯГ“

 -Г-н Колев, предварителните прогнози за лято-2008 като цяло не бяха оптими стични. Като какъв се очертава туристическият сезон за „Томас Кук“, макар че той още не е приключил?

-С уговорката,че сезонът продължава, мога да заявя, че за „Томас Кук“ финансовите резултати от този сезон са не само добри, а и по-добри от 2007. С изключение на Германия, където се отчита известен спад на туристопотока, резултатите на другите туристически пазари са положителни.

-„Томас Кук“  приема туристи чрез летищата Бургас и Варна.Какво е съотношението на туристопотока  за дватаавиопорта?

-За летище Варна през тази година е налице спад, но през последните три години съотношението на туристите Бургас: Варна варира в границите на 60:40 на сто. Като това съотношение за този сезон ще се промени по-осезаемо в повече за летище Бургас.

-Защо се получава това занижение на туристопотока за летище Варна?

-Бяхме принудени да оттеглим туристите си от кк „Албена“, поради ежегодното по вишаване на цените на пакета услуги от ръководството на комплекса, при това без необходимите основания. А  „Томас Кук“ осигуряваше 3 до 4 хиляди туристи на се зон за  „Албена“. По предварителни данни общият спад за летище Варна се очерта ва около 10 %, а ръстът за Бургас-около 8 %. Така че като цяло имаме ръст на пребивавалите туристи през сезон 2008.

-От кога до кога е лятото за туристите на „Томас Кук „?

-Туристите ни пристигат преди астрономическото лято и отлитат след настъпване то на астрономическата есен. По конкретно,туристическият ни сезон започва на 10 май и приключва към 10 октомври.

-Откъде са пристигащите туристи?

-Основно от Германия и Великобритания като за м.г. техният брой е бил съответно 132 280 и 15 946, като съотношението по летища Бургас: Варна е обобщено 2:1,а гер манци: британци- 9:1. Вече стана въпрос,че на германския пазар е налице спад за се зона, но отчитаме ръст на туристите от държавите членки на европейския съюз, който е значителен след приемането на страната ни в европейската общност.Това се от нася за туристите от Белгия, Холандия, Австрия, Франция, Италия , които сега пътуват за България не със задгранични паспорти, които бяха скъпи за тях, а с личните си карти. За отбелязване е и значителното повишаване на интереса към черноморските ни курорти от туристи на страните от бившия Източен блок,вече членки на Европейс кия съюз:Полша,Унгария,Чехия,Словения и Румъния. Ръстът за тях е в пъти, а тези пазари тепърва ще се отварят към България.Чрез“Томас Кук“ се привличат туристи и от Дания, Ирландия и Швейцария. 

-Колко са хотелите в които се настаняват чуждестранните туристи и каква е категорията им?

-Броят на хотелите с които „Томас Кук“ работи е 90 по цялото Черноморие,като за следващото лято ще бъде наети още 2-3 в района на Обзор.15 от хотелите са  3-звез дна категория,6 са 5-звездна,а останалите са 4-звездни.

-Очевидно е,че обновената и модернизирана хотелска база и изградената съвре менна инженерна инфраструктура водят до промени в предлагания туристиче ски  продукт.Как това влияе на туристопотока?

-Безспорно,обновената и модернизирана хотелска база заедно със съвременната ин фраструктура  водят и до промяна на предлагания туристически продукт.Тази  про мяна е по-все по осезаема през последните 6-7 години. Преди този период години наред предлаганият туристически продукт беше насочен основно към масовия тури ст и за семейна почивка,тук идваха много повече туристи от долния край на социал ната стълбица и пенсионери. Новопостроената хотелска база,като и тази за развлече ния, изисква от туристическия продукт да отговаря на очакванията на променената структура на туристопотока.В Слънчев бряг вече идват много по-заможни туристи, тъй като е налице база за висококатегориен туризъм.Семейният туризъм намалява, но за сметка на това се увеличават младежите избрали за почивка Слънчев бряг.Ид ва времето и на яхтения  туризъм, за който досега повече се говореше.

-Новото качество на хотелската база и на предлагания туристически продукт е съпроводено с недостиг на персонал за туристическите обекти,с ниската кул тура на обслужване,продължаващото строителство в началото на сезона.Как рефлектира това за туристите на „Томас Кук“?

-Рекламации заради извършващото се строителство не са постъпвали.Що се отнася до кадрите за туризма,те се подготвяха преди само от техникума по туризъм,който и сега е със същата база и прием,при положение,че хотелите са се увеличили някол кократно.По-подготвените кадри,изградили се в бранша в Слънчев бряг, си намери ха работа в чужбина,където заплащането е значително по-високо.Това са противоре чия,породени и пораждащи се, от възможността за свободното движение на хора и капитали.Така е навсякъде по света.Все пак очевидно,в Слънчев бряг,а и въобще по черноморските ни курорти, е налице онова съотношение между предлагане и обслужване, което продължава да привлича чуждестранни и български туристи.

Проблем,който се прояви през този сезон беше значителното присъствие на ру мънски туристи,които пристигаха с личните си МПС,а нямаше къде да ги паркират, тъй като паркоместата пред хотелите са се превърнали в обекти с друго предназна чение.

-В медийното пространство периодично се спекулира с един или друг проблем, възникнал на територията на комплекса. Един от тези проблеми е продължава щотостроителство. Какво е Вашето лично мнение за презастрояването на ком плекса?

-Има хора,които смятат,че комплексът е презастроен.Аз съм на противоположното мнение.Преди време ставаше въпрос, че т.н.временни обекти на територията на ком плекса са 10 000, а наскоро прочетох в пресата, че са станали 15 000. Достатъчно е да бъдат премахнати половината,а ако се премахнат всичките,всеки ще види,че Слъ чев бряг не е презастроен. Територията около дъгата на Несебърския залив показва, че Несебър ,Равда, Слънчев бряг и Свети Влас са на път да се слеят. Така че все още не може да се говори за презастрояване,а камо ли за крайна наситеност на застроя ването.Пренаситеността настъпва тогава, когато се налага да се събаря. Проблемът оттук-нататък е, да не се допусне допълнително строителство, което да доведе до презастрояване. Друг е въпросът за  липсата на база за крупни фестивални, конгресни и спортни прояви.

-Песимистичните прогнози за отминаващия сезон не се сбъднаха.Макар че до лято 2009 има още три сезона,какво да очакваме за него,когато ще се чества и 50-я юбилеен сезон за кк „Слънчев бряг“?

Аз съм оптимист.Но въпросът не е дали сме песимисти или оптимисти,а дали дейс тваме като професионалисти. Като хора, които се занимаваме с туризъм, трябва да удържим позициите си на традиционните туристически пазари и по възможност да ги разширим. В това отношение липсва общонационална реклама и държавата е длъжник на бизнеса .Ръководството на „Слънчев бряг“АД се справя с поддържането на съществуващата инфраструктура и нейното обогатяване, каквото е например системата ВИЗА. Това, което започна общинското ръководство в сферата на разширение то на пътищата, пречиствателната станция, В и К, хигиенизирането и благоустрояването на градската среда, трябва да продължи с малко по-високи темпове.Когато всичко това се върши на високо професионално ниво, то е от обща полза за развитието  на туризма. За една част от работещите в туризма престои посрещане и изпращане на туристи и за зимния сезон, но аз бих искал да се възползвам от възможността, да поздравя  всички работили в структурите на ДФ“Слънчев бряг“ и нейният сегашен  приемник „Слънчев бряг“АД по случай Световният ден на туризма-27 септември, за отговорността и професионализма им, и да им пожелая все така да ги отстояват.

                                                

Интервю на Максим МОМЧИЛОВa76dbb25e65bfbf15c4fd6dc62deb1631.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук