11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Христо Колев: 60 самолета с туристи, ежедневно, ще посреща „Томас Кук“

 -Г-н Колев, за „Елит тур“ летният сезон започна на 2 май. В последно време в медиите бяха тиражирани най-различни информации за хода на сезона, който  все повече набира скорост. Вие сте и генерален представител на „Томас Кук“ за България, какви са Вашите впечатления и прогнози след началото на сезона?

-Всеки може да си прави прогнози. Има обаче такива, които създават невярна представа, както преди началото на сезона, така и към настоящия момент.И то не само за работещите в туризма, а и сред цялата общественост.

За „Елит тур“ ще бъда максимално кратък и ясен. Имайки предвид като база миналогодишните данни за периода. На 1 май м.г. започнахме с минус 22 % и завършихме на плюс 7 %. През 2010 започнахме на 2 май с минус 5 %, като за един месец постигнахме  ръст от 2,7% за Летище Бургас.

-Какво е нивото на записванията и от кои страни са туристите, които пристигат на почивка по Черноморието ни?

-По дани от 1200 райзебюра в края на май в абсолютни стойности броят на туристите надхвърля 106 000 и, ако тенденцията се запази в края на сезона  ще достигне и надхвърли 140 000 за летище Бургас.През м.май ежеседмично посрещахме по 45 самолета, които през юни достигнаха 52, а в пиковия период броят им ще нарастне на  60. Традиционно, най-много са туристите ни от Германия и Великобритания,но ще има и от Белгия, Швейцария, Дания,Холандия, Полша, Унгария, Румъния, Словения и Чехия.

-Явно,както за всеки влак,така и за всеки самолет си има пътници. През последните няколко години колебанията в броя на тези пътници се обяснява с настъпилата и все още неотшумяла глобална икономическа и финансова криза. Доколко са основателни подобни обяснения?

-Тези, които ги правят вероятно имат някакви основания. Но с влиянието на кризата не трябва да се спекулира.Тя може да послужи за нечие оправдание,но фактите сочат друго.Ще ви дам конкретен пример.Според официалната статистика, обнародвана в Германия, пътуванията в чужбина с цел почивка през 2009 са 64 500 000, а през 2008-64 900 000. Ако изчислите спада,ще установите,че той е 0,03. А германците са най-пътуващата нация в Европа. Така че обяснението,че спадът на българския туристически пазар е  «заради световната икономическа и финансова криза» е не само неубедително,а и несериозно.

-Все пак,какво оказва по-сериозно влияние на основните туристически пазари в Европа?

-Ще дам пример отново с Германия. Според обобщените данни чрез ТУИ в чужбина почиват 9 000 000, а чрез «Томас Кук»-7 000 000. Посещенията на турсайтовете на ТУИ възлизат на 2 500 000, а на «Томас Кук»-1 900 000. Не всички посетители си резервират почивката чрез интернет,но статистиката от последните години сочи,че 6-7 % правят това именно по този начин.

Какви са последиците от това? »Качването» в интернет на офертите на фирмите предлагащи почивка икономисва пътуването на потенциалните клиенти до райзебюрата, те могат да се запознаят с тях и да направят избора си за почивка от

вкъщи.Освен тази икономия, отнасяща се за клиента ,фирмите икономисват разходи за отпечатването на проспектите.Става въпрос за впечатляващи обеми.Дори и да не увеличават, изборът на тези 6-7 % потенциални клиенти да си резервират почивката именно чрез интернет, в абсолютни стойности, прави 600 000-700 000 туристи при ниво от 10 000 000. Ако тази тенденция се запази, ще доведе до намаляване  на  туристическите офиси и оттам- и до съкращаване  на работни места. И обяснението за това е икономическата необходимост,а не «страшната» икономическа криза.Тази необходимост е валидна повече или по-малко и за всички останали пазари.

-В най-тиражния германски вестник «Билд» /а и не само там/ се тиражираха публикации за обстановката в южната ни съседка, което, пак според публикации в чуждестранната преса, е довело до отлив на записванията за почивка в Гърция. Кое друго ще повлияе за избора ни като дестинация за почивка през лятото от  потенциалните туристи?

-Всички данни към този момент сочат, че има отлив на записванията за почивка в Гърция. Това е заради несигурната обстановка в южната ни съседка във връзка протестите и демонстрациите срещу правителството, които не спират. Това няма как да не повлияе, но то си е техен проблем .Основните ни конкуренти си остават Испания, която предлага сходен туристически продукт,Турция, подкрепяна от държавата в туризма, и Египет. Може би инцидента с хуманитарната миссия за  Газа в някаква степен също ще повлияе за пренасочването на част на израелските туристи почиващи в турските курорти към нашето Черноморие. 

Турция вече реагира и от 1 юни всички туристи от Русия ще влизат и пребивават  в страната за срок до един месец без визи. Има сваляне на цените за определении курорти в Турция и Египет до 30 %. Снижаване на цените ще има и от български хотелиери.Всеки собственник и хотелиер сам си преценя, но аз не бих им препоръчал сваляне на пакетната цена за почивка.

Вече стана дума за сигурността на пребиваването.На избора за почивка и през това лято ще влияе разстоянието за прелитане до дестинацията,он лайн резервациите, както и тези в т.н.последна минута.

Все повече стават определящи препоръките на сайта «Холидей чек», създаден и поддържан от почиващите в цял свят, който дава оценки за храната и чистотата, както и за атракциите на дадена дестинация,а и за конкретен хотел. Вече е традиция  преди избора за почивка клиентът да погледне там,и ако оценките за даден хотел са под 4,той се пренасочва към друго място.Доминиращият избор е 4-звезден хотел,ол инклузив. Малцина са хотелиерите, които отчитат влиянието на този сайт.Други пък, предпочитат да дублират продажбите за легловата си база за да са по-сигурни в нейната заетост. Към такива партньори фирмата ни прилага  т.н. стопселс, като спира продажбите за тях.

-Вие сте един от инициаторите и учредителите на Българското движение «Син флаг».Това е организация удостояваща с международния екоприз «Син флаг» плажните ивици,пристаница и естествени водоеми в страната,което също може да повлие на избора за почивка на чуждестранния турист.Достатъчно ли е обаче това за развитието и пропагандирането на екологичния туризъм,който все повече ще се налага в световен мащаб?

-Разбира се,че не.Радващо е,че концесионерите на плажовете Слънчев бряг-север и

юг след известно прекъсване са се осъзнали, кандидатствали са и плажните ивици са били удостоени с екоприза за 2010.Но за централния плаж на комплекса,както и този на Несебър, концесионерите въобще не са си направили труда.

А призът «Син флаг» има особенно значение за всяка морска дестинация.И въпросът не е само в неговото получаване,което само по себе си е добър имидж.А в разясняването на работата за неговото придобиване,което се отстоява ежегодно.

Този приз все пак го имаме.А екотуризъм,както и културен туризъм, не може да се развива без развита инфраструктура.Отделен е въпросът,че се стигна до там плажът на Слънчев бряг да остане без пирсове.В това отношение държавата и общините са длъжници на туризма.

интервю на Максим Момчилов

hristo-kolev-tomas-kuk.jpg

снимка:  Христо КОЛЕВ-управител  на „Елит тур“ и генерален представител на „Томас Кук“ за България:

                                                       

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук