13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Хубаво петък, ама 13-ти!

Днес е петък – 13-ти и много хора изпитват „параскевидекатриафобия“. Ако не знаете, това е страх от тази дата. Думата е образувана от трите гръцки думи параскеви – петък, декатрис – тринайсет, и фобия – страх.

©Снимка: livescience.com

Тази фобия се изразява в притеснение, нервност, нежелание да се върши каквото и да е, страх да се качиш в кола, самолет или влак.  Още от времето на Питагор числата над 10 в нумерологията се редуцират до едноцифрени. В нумерологията числото 13, аналогично на останали числа, има своя позитивен и негативен аспект.

Понякога е символ на трансформацията – значима и глобална, а друг път се свързва с преструктуриране. 13 се редуцира до 4 (като сбор на 1 и 3), което символизира устойчивост на духа, твърдост, праволинейност. При позитивен аспект дава: амбиция, стремеж към преуспяване, реализация, успеваемост в професионалната кариера, дисциплина, в някои случаи граничеща с властване. При негативен: постоянно чувство на неудовлетворение, песимизъм, незачитане на собствените постижения, податливост на чуждо влияние, нерешителност (в други случаи склонност към спорове и конфликти)“, казва нумероложката Нели Колева, научен сътрудник по изчислителна техника, цитирана от Стандартнюз.

Редица математици твърдят, че съвпаденията са проява на закономерност, която не можем да разберем. А и философите отдавна пишат: „Случайността е непозната закономерност.“ В живота на всеки човек се случват странни събития, които науката не може да обясни и затова ги нарича случайни съвпадения. Например сещате се за стар приятел и след минута той ви звъни. Или си блъскате главата откъде да вземете пари и изведнъж някой ви връща дълг, неочаквано идва превод Така се случва на най-обикновено, битово ниво. Но съществуват и много други потресаващи съвпадения, каращи ни да се замислим над необяснимото и дори да повярваме в намесата на висши сили. Защо те се случват въпреки законите на природата и науката?

Американски икономисти са пресметнали, че страхът от фаталния петък 13-и носи над 1 млрд. долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и влакове, от ходене на работа. На 13-и обаче не е обичал да пътува и президентът на САЩ Франклин Рузвелт.

Много други известни личности също са се страхували от петък 13-и. Сред тях са били Наполеон Бонапарт, композиторът Росини, президентът Хърбърт Хувър. За разлика от колегата си президентът на САЩ Удроу Уилсън смятал числото 13 за щастливо. В петък 13-и са родени бившият кубински лидер Фидел Кастро, Желязната лейди Маргарет Тачър, известният американски гангстер Бъч Касиди.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Една от хипотезите е, че на тайната вечеря присъстват общо 13 души – Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък. Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук