21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Живко Иванов на 60 години: Очите ми се умориха, меракът за работа- не!

Един от най-обичаните и продавани бургаски художници откри изложба в Градската художествена галерия „Петко Задгорски” за своя 60-годишен юбилей, точно на датата на рождения си ден- 2 септември. Признава, че това е една е една от трудните му изложби защото е искал да съчетае  лека ретроспекция, по стари неща, с най-новите, а това е по-трудно за аранжиране.

на снимката: Живко Иванов с дъщеря си Калояна, която беше не по-малко развълнувана от него

„Аз винаги като правя изложба гледам тя да ми е като една голяма картина”, обяснява художникът. Не крие, че преди всяка изложба се вълнува като за първа. „Преди всяка изложба съм напрегнат, като пред матура”. Питам кога работи? „Работя вече през деня, очите ми  се умориха…” Логичен въпрос-  от какво  тогава не се умори? Замълчава и посочва сърцето си…след кратка пауза допълва -Меракът за работа!!! Споделя, че всичко го провокира и едно листенце може да го накара да посегне към четката.

 „Когато работя се забавлявам”, обича също да казва художникът и още „Картини, които не харесвам – унищожавам и оставям тези, които изразяват света, който съществува, но който ние не виждаме“. Морето винаги присъства в картините му, но без да е нарисувано. „Не го търся нарочно – просто така се получава”, казва Живко.

През 1972 г. Живко Иванов завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.

Подреждал е самостоятелни изложби в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия “Любке”, в Белгия, Холандия и Чечения, в галерия “Biscuit Factory” в Нюкасъл, в Сърбия и т.н. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в различни краища на света.

През 2010 г. беше обявен за Художник на годината в Бургас.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук