16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Царево в патова ситуация без ОУП, кметът пише до три министерства

В писмо до три министерства- на екологията, на регионалното развитие и  инвестиционното проектиране кметът на Царево Георги Лапчев иска да се преразгледат заповедите, с които се спира действието на ОУП на общината. Според него изработването на нов план ще спре развитието на региона за дълъг период от време, затова по-разумно е да се преработи  само тази част от него, която касае зоните в Природен парк „Странджа”. Междувременно е прекратено и действието на по-стария Териториално устройствен план и така общината е поставена в патова ситуация.

В момента просто ни се казва- спрете да работите. Аз не зная необходим ли ми е главен архитект в тази ситуация.Трябва ли ми изобщо служба ТСУ, която да се занимава със строителство…много въпроси си задавам , заради което и пиша и писмо до тримата министри, които да ми разяснят как да постъпвам от тук нататък „ каза Лапчев.

Лапчев обясни също, че в Царево има много ПУП-ове, които са одобрени още през 2006-2007 г. и  съгласно закона ОУП трябва да се съобрази с вече  направените строежи. Ако планът бъде променен в тази част, какво ще се случи с вече урбанизираната зона, питат от общината.

„  Ако тази поправка има за идея да отвори така наречените зелени коридори, аз питам кой ще събаря имотите на тези хора и на базата на какъв закон при условие, че цялото законодателство  е било спазено, при условие, че околна среда и води е дала своите становища на базата на които са били дадени разрешенията за строеж”. 

Със спирането на действието на ОУП вече са стопирани важни инфраструктурни проекти. Инвеститори, които са искали да стоят малки фабрики в промишлената зона на Царево са се отказали.

 „Тези господа след последните събития казаха- ние няма да инвестираме при вас защото е много несигурно нашето бъдеще в тази община, докато няма план или нормативна база върху която да стъпим. Факт е, че те си тръгват, а те не искат да правят хотели, а производство!”

В Царево зрее недоволство. Хората са готови да излязат на улицата защото никой не иска да ги чуе. Подготвя се и подписка до министерски съвет с искане да не се спира действието на ОУП.

Общински съветници в Царево приеха декларация срещу спирането на Общия устройствен план (ОУП) на морската община. Според тях е заповеди са преждевременно издадени, преди да е налице одобрен план за управление на природен парк „Странджа“ и без да е проведен диалог между заинтересованите страни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук