13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Царево гласува „За” повече средствата за инвестиции в общината

С докладна записка на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев относно „Поемане на дългосрочен дълг от Община Царево за рефинансиране на съществуващ дълг, разплащане на стари обекти по строителната програма на общината от преди 2011г. и изграждане на нови такива”, на днешната сесия бе взето решение от общинските съветници, с 9 гласа „За”, 1 „Против” и 3 „Въздаржали се”, такъв дълг да бъде поет.

Царево общински съвет

„Община Царево вече трета година продължава да изплаща ежемесечни вноски по стари задължения, като всяка година се появяват и нови такива. Фирмите завеждат дела при което сме принудени да плащаме не само размера на дължимата сума, но и съдебните такси, разноски, хонорари и др.

Значителна част от оборотните средства на общината в момента използваме за разплащане на извършени строително-монтажни работи по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз до възстановяването им от тези фондове, което за съжаление се бави повече от 5-6 месеца. Всичко това значително затруднява бюджета  на общината за настоящата година и не дава възможност да бъдат реализирани някои нови идеи и виждания на ръководството, свързани с подобряването на инфраструктурата в общината и превръщането и в по-привлекателно място за живеене и туризъм.

Кредите на общината е сключен при неблагоприятни условия. Очакванията ни са на този етап банките да предложат много по-добри такива, като се даде възможност за по-добра комуникация, финансова свобода и партньорство.” – заяви кметът на общината инж.Георги Лапчев.

Размера на дълга, който съветниците дадоха съгласие да се поеме е в размер на 3 млн. лева, от които 1 763 195 лева са за рефинансиране на съществуващият такъв, а останалите 1 236 805 лева са за инвестиции. Общинските съветници приеха и списък с обекти за които ще се изразходват оставащите средства от рефинансирането на дълга /инвестиции/. Това са: реконструкция на общински път Царево – Ахтопол –  Бродилово; интегриран воден цикъл Лозенец – Велика;  реконструкция на пречиствателен модул в с.Синеморец и с.Варвара; проект и изграждане/реконструкция/ на бивша здравна служба в Ахтопол в музей; основен ремонт на площадките за игра на открито в ОДЗ „Ален мак” гр.Царево /в района и на двете сгради/; ремонт на покрива на СОУ „Н.Й.Вапцаров”; изграждане на тоалетна в морската градина гр.Царево; подмяна на водопровода на ул.”Велека” в гр.Царево; асфалтиране на улици в кв.”Василико”, както и поемане на старо задължение – благоустрояване на пространството около автогара Царево.

В друга точка днес общинските съветници гласуваха „за” утвръждаване и дофинансиране на паралелки под норматива от м.януари 2014г. до края на учебната 2013/2014г. в СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр.Царево и ОУ „Св.СВ.Кирил и Методий” гр.Ахтопол. Ще бъдат дофинансирани 12 броя учници – 5 в Царево и 7 в Ахтопол. Общинските съветници съветници дадоха съгласието си и за откриване на една лятна група – първа възрастова – в ОДЗ „Ален мак” гр.Царево за периода 01.06.2014г. – 31.08.2014г.

Друго важно решение, което взеха днес общинските съветници бе за изменение, а в друга точка от дневният ред и за допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево. Изменението в Наредбата е във връзка с повишаване на безопасността на на движението на МПС и на пешеходците в Община Царево и извършване на ефективен контрол на паркирането в населените места, в централната градска част и по главните и входни улици на гр.Царево. Съветниците гласуваха за въвеждането на санкция за нарушителите, а именно глоба и принудителна административна мярка – принудително задържане на МПС с техническо средство „скоба”, с цел подобряване безопасносттана движението на автомобили и пешеходци, подобряване реда на паркирането и предотвратяването на задръстванията по улиците през туристическият сезон. С приходите от тази дейност ще се инвестира в изграждане на изкуствени неравности около училища и детски градини, изгрждане на светещи пътни знаци и др. В допълнението на Наредбата, съветниците гласуваха за въвеждането на санкция от 15 лева с ДДС при неправилно паркиране  и  принудително задържане на ППС със скоба.

Общинските съветници дадоха съгласието си и за именуване и преименуване на улици в с.Синеморец. С тяхно съгласие бяха именувани и преименувани улиците: преименуване на отсечката между о.т.86 и о.т.88 от ул.”Чайка” в ул.”Силистар”; именува улица между кв.3 (от изток) и кв.4, кв.48 и кв.50 (от запад) в ул.”Черно море”; именува улица между кв.2 и кв.51 (от север) и кв.50 и кв.1 (от юг) в ъл.”Грънчар”.

Тридесет и първото заседание на Общински съвет Царево ще продължи и утре, на 06.06.2014г. от 10:00 часа в салона на НЧ „Христо Ботев” гр.Ахтопол, където ще се разглежда докладна записка от кмета на гр.Ахтопол инж.Атанас Желязков, относно одобряване на символ – Герб на гр.Ахтопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук