15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Царево кандидатства с нови четири европейски проекти

По предложение на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев, Общинският съвет днес даде възможност администрацията да кандидатства с Проект ”Благоустрояване и озеленяване на централна градска част на гр. Царево – етап I” по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013. Проектното предложение предвижда цялостната реконструкция и модернизация на площадните пространства и пешеходните зони в центъра на Царево, като етап І обхваща долната част с паметника в центъра на града. След това се предвижда и изграждането на етап II – горната част на площада пред НЧ „Г.Кондолов”. По този начин морският град ще придобие съвременна европейска визия с изцяло нови решения за пространството.

Общинските съветници взеха решение и за кандидатстване с проект за цялостна реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в с. Варвара и водопроводната мрежа в с. Велика. Проектът отново е по Програма за развитие на селските райони 2007-2013.

На днешната сесия, общинските съветници в Царево, одобриха и проект „Панаири Странджа”. Проектът обхваща всички празници – панаири в населените места в Странджа,  община Царево. Селата Велика, Фазаново, Бродилово, Изгрев, Българи, Кости и Кондолово ще имат възможност да направят своите събори с европейски средства.

По Стратегия за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско – Созопол – Царево“ , Община Царево ще кандидатства с Проект „Пешеходна и велосипедна алея – южен бряг пристанищен залив гр. Царево”. С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на крайбрежна алея в частта и от свързването на пешеходната част започваща от асфалтов път между стария и новия град до първите къщи в кв. Василико (пред Българо-Германски център). Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на Ел. и ВиК инсталации. Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията.

Утвърждаване и дофинансиране на паралелки под норматива за учебната 2013/2014 год. в СОУ „Н. Й. Вапцаров” гр. Царево и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Ахтопол, бе друга важна точка от днешната сесия, която общинските съветници приеха. Ще бъдат дофинансирани 14 ученици в Царево и Ахтопол.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук