25.4 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Царево намалява такса смет

На свое заседание днес Общинският съвет в Царево гласува новите размери на данъка за недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци. С около 20 % ще се завиши през 2009 г. такса „смет“ за жилищните имоти в Царево, а за всички останали населени места в общината с около 27 % . Данък „сгради“ за жилищните имоти в Царево и за нежилищните имоти на фирмите в цялата община не се променя. За жилищните имоти във всички останали населени места данъкът скача с 12 %. Общинските съветници гласуваха намаляване на промилите, за да компенсират донякъде завишението на данъка. За жилищни имоти на граждани и за жилища на фирми и предприятия промилите за такса „смет“ се намалиха от 1,8 на хиляда на 1,5 на хиляда от данъчната оценка на имотите за Царево , а за всички останали населени места в общината от 2 на 1,7 на хиляда. За нежилищните имоти на граждани промилът остава 3 на хиляда върху данъчната оценка на имота. За нежилищни имоти на фирми и предприятия той се намаля от 6,5 на хиляда на 6 на хиляда върху отчетната стойност на имота.Съветниците промениха срока за плащане на такса „смет“ за 2009 г. от 1 март до 30 април, за да могат гражданите да се възползват от отстъпката от 5 %.

От данък „сгради“ през 2008 г. в общинската хазна са постъпили 529 745 лв. Събраните средства от такса „смет“ се изчисляват на 1 469 722 лв. , като в тази сума от населението са постъпили 256 356 лв., от фирми и предприятия – 1 213 366 лв.

Общинските съветници одобриха план-сметка за приходите и разходите за дейност „Чистота“ на територията на общината за 2009 г. Необходимият минимум за финансиране на тази дейност, заложен в нея, е 2,01 млн. лв.

121 % е изпълнението на патентния данък спрямо плана. Постъпилите средства от този данък са 170 000 лв.

Съветниците гласуваха изменения и допълнения, свързани с издаването на разрешения за търговия по чл. 30, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, като таксата ще се заплаща еднократно и ще е в размер на 100 лв., докато в другите общини е по-висока – 200 лв.

Днес съветниците приеха годишна Програма за управление и разпореждане с общинските имоти за 2009 г. В нея са описани имотите, които общината възнамерява да предложи за предоставяне под наем, за продажба , за учредяване на ограничени вещни права или за предоставяне на концесия, имотите за замяна срещу имоти на граждани или юридически лица и тези, които тя ще придобие в собственост. Програмата съдържа и прогнози за очаквани приходи и разходите, свързани с разпореждането с общински имоти. От наеми се очакват постъпления в размер на 65 хил. лв., от продажба на общински жилища – 250 хил. лв., от учредяване право на строеж върху терени, отредени за изграждане на социални жилища – 300 хил. лв., от продажба на общински имоти – 8,350 млн. лв. Тези средства ще бъдат включени в инвестиционната програма

Общинският съвет гласува нови имоти, които да се отредят за социални жилища. В Царево- 42 поземлени имота, за Ахтопол – 21, за Варвара -2 , за Лозенец -7. Съветниците решиха след промяна на ПУП на два поземлени имота в с. Синеморец да бъдат урегулирани 6 имота за социални жилища. Общината възнамерява върху тях да учредява права на строеж на граждани с установени жилищни нужди за жилища с РЗП на човек не повече от 120 кв. м. arnaudov.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук