11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Царево подписа договори на три проекта по Програма за трансгранично сътрудничество

На официална церемония на 14.12.2012г. в Хасково бяха връчени договорите на спечелилите финансиране проекти по втората покана на Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция.

Община Царево е партньор по три проекта: „По-чисто бъдеще”, „Храната като взаимно културно наследство в регион Тракия” и „Изучаване на по-продуктивни методи в производството на мед за пчеларите”.По тези проекти  ще се  работи съвместно съответно с Областна управа Къркларели – Асоциация за услуги по селата, Община Визе и организацията DAYKO – за природосъобразен начин на живот и Съюз на пчеларите, Пинархисар. Общата сума на трите проекта е 646 845 евро, като за Царево  са отредени 311 300 евро. В рамките на проектите ще бъде закупен автомобил за събиране на твърди битови отпадъци в селата, автомобил за почистване на улици, нови контейнери тип „Бобър”, разглобяеми клетки за базар-изложение на меда в гр.Царево и ще се установи постоянно сътрудничество между пчеларите в трансграничния регион. Ще бъдат идентифицирани и изследвани традициите/наследството на производството и потреблението на храни в региона.

                 Общо бяха подписани 21 договора на стойност над 5.5 милиона евро. За церемонията в Хасково пристигна заместник министърът на регионалното развитие Николай Нанков, а от турска страна подписа си сложи министърът по европейските въпроси на Турция Мустафа Енсой. Официални гости на събитието бяха губернаторите на трите области, включени в програмата. 42 процента от връчените договори са за проекти на държавни структури, 48 на сто на неправителствени организации, а останалите 10 процента на образователни институции.

В най-скоро време се очаква да бъдат подписани и още 24 договора по тази програма на обща стойност над 6 млн. евро, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Всеки от тях има за цел да реализира част от програмата, която ще осигури възможности за общи инициативи и практики за социално и икономическо развитие, както и за подобряване качеството на живот в трансграничния регион.

Бенефициенти по споразуменията са партньори от България и Турция в областите Хасково, Ямбол, Бургас, Одрин и Къркларели.

                

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук