13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Царево спечели пореден проект, ще изгражда крайбрежна алея към кв. „Василико“

По Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, Община Царево ще реализира важен за развитието на инфраструктурата на града проект – “Срещата на морето и природата с туризма”. Проектът се изпълнява в партньорство със „Съюз за предоставяне на услуги на селата” към Областна Управа гр.Люлебургаз, Турция.Царево  кв. Василико С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на панорамна, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико. С изпълнението на този проект ще се осигури достъп до това красиво място и ще се продължи с облагородяването на гр.Царево като цяло.

Целта на проекта е да се обособи атрактивно, модерно и обезопасено крайбрежно пространство, където ще могат да се съчетават възможностите за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико.

Алеята е с дължина 250 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. Едната зона е предвидена за велосипедна алея с широчина 2 м. и ще бъде от асфалтова настилка. Втората зона е пешеходна алея с широчина 3.40 м. и е предвидена да се изпълни от щампован бетон. В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дървени дъски, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 10 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив.

Подходите към алеята са предвидени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца. Разбира се, ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.

На алеята ще бъде монтиран телескоп за наблюдение. Това ще бъде допълнителна атракция за жителите и гостите на града.

В рамките на проекта се предвижда организиране на фотоконкурс и изложба, както и издаване на албум със снимките на участниците.

Проектът е на стойност 395 323,29 евро за двата партньора и се финансира на 100% от програмата. Бюджетът за Община Царево е 187 256 евро.

Община Царево е кандидатствала с проект „Пешеходна и велосипедна алея – южен бряг пристанищен залив гр. Царево” по Стратегия за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско – Созопол – Царево“. Проектът е одобрен от УС на МИРГ и е изпратен в ИАРА, от където очакваме дата за подписване на договор за финансиране. С безвъзмездна финансова помощ по този проект ще се извърши реконструкция на останалата част от крайбрежната алея в частта и от свързването на пешеходната част, започваща от асфалтов път между стария и новия град до първите къщи в кв. Василико (пред Българо-Германски център). Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на Ел. и ВиК инсталации. Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията.

Така тази необитаема доскоро зона ще се превърне в любимо място за отдих на жители и гости на гр.Царево.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук