9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Царево спечели три проекта по програма за трансгранично сътрудничество

Три проекта на обща стойност 970 хил.евро спечели Община Царево по програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България – Турция 2007 – 2013“.

Първият от проектите е с наименование „По – чисто бъдеще” и е съвместна работа между Община Царево и Областна управа Кълкларели – Асоциация за услуги по селата, Р.Турция. Той е по Приоритетна ос 2 : Повишаване на качеството на живота Мярка 2.1: Опазване на околната среда, природата, историческото и културно наследство. В рамките на проекта ще се закупят автомобил за събиране на твърди битови отпадъци в селата, без да се вреди на околната среда и разделно събиране на рециклируеми отпадъци и автомобил за почистване на улици. Освен това ще се закупят и нови контейнери тип „Бобър”.  Целта на проекта е всяко населено място в граничните райони на двете страни да живее в чиста околна среда и хората да бъдат напълно информирани за рециклирането. Да има програма за бъдещи проекти, свързани с околната среда, които използват информация и инструменти, получени с цел да се подобри ефективността.

Вторият проект на местната администрация е съвместно със Съюза на пчеларите от Пинархисар – Р.Турция с име Изучаване на по-продуктивни методи в производството на мед за пчеларите по Приоритетна Ос1: Устойчиво социално и икономическо развитие Мярка 1.1: Подобряване на връзките в социалното развитие и социалното сближаване. Общата цел на проекта е да се установи постоянно сътрудничество между пчеларите в трансграничния регион чрез образователни и информационни дейности и да се запознаят местните хора с производството на мед в целевите региони. Проекта предвижда закупуването на разглобяеми клетки за базар-изложение на меда в гр.Царево.

Последният, но не и по важност, проект е “Храната като взаимно културно наследство в регион Тракия ” по Приоритетна ос 2: Повишаване на качеството на живота Мярка 2.1: Опазване на околната среда, природата, историческото и културно наследство. Бенефициенти по проекта са Община Царево и Община Визе, Турция. Основните цели на проекта са да се идентифицират и изследват традициите/наследството на производството и потреблението на храни в региона, да се интегрират кулинарните традиции в ежедневието и консумацията на храни; да се разработи обща стратегия, за да се предпази кулинарната култура като елемент на взаимно културно наследство, като се вземат предвид тенденциите за новостите в селското стопанство и търговията с храни в региона; повишаване на осведомеността за кулинарната култура и насърчаване на потреблението на здрави традиционни храни и обноски на масата, особено сред младото поколение.

Подобни ще бъдат и дейностите, които са предвидени за извършване и от страна на турските партньори по проекта.

„Тепърва ще реализираме проекти, но съм убеден, че това е единственият начин, единствената възможност да променим града и общината и да създадем по-добри условия за живот на гражданите. Убедихме се, че  работим с много коректни и можещи партньори.”– заяви Кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук