11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Царево събира пчелари от България и Турция за фестивал на меда

Фестивалът „Царево – царството на мановия мед“ стартира на 1 август в Черноморсикия град за десети пореден път. Официалното откриване на юбилейно издание ще бъде в 10:00 ч. в центъра на Царево, а сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет.

Пчелари от цялата страна и тази година ще се включат в събитието. На изложението ще бъдат представени всички видове пчелни продукти. Фестивалът на мановия мед ще продължи до 15 август. В първите два дни представители на Министерството на земеделието и храните ще запознаят пчеларите с новостите в Националната програма по пчеларство за следващия програмен период.

Ще бъдат раздадени и девет награди за принос в развитието на пчеларството в Странджа, както и три специални награди за особени заслуги. Предвидени са лекции, дегустации, посещения на пчелини, изложение на пчеларска техника. От 12 до 15 август в Царево ще пристигнат пчелари от Пинархисар – Р.Турция, с които местните работят съвместно по проект за трансгранично сътрудничество.

Общата цел на проекта е да се установи постоянно сътрудничество между пчеларите в трансграничния регион чрез образователни и информационни дейности и да се запознаят местните хора с производството на мед в целевите региони. По проекта са закупени сглобяеми къщички за фестивала на меда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук