15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Царево ще има уникална за България етнографска изложба, свързана с рибарския бит и култура

Кметът на  Царево инж.Георги Лапчев и екипът за управление на проекта представиха постигнатите резултати при реализирането на проект „Етнографска изложба „Рибарски бит от древността“ .

Проектът се осъществява по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, съфинансирана от Европейски фонд за рибарство и националния бюджет на Република България. kmet zarevoДоговорът за предоставяне на БФП № 273/22.11.2013 г. се изпълнява в рамките на Стратегията за развитие на МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“, по мярка 1.2 „Поддържане на производствения сектор за аквакултури чрез развитие на маркетингова стратегия и реклама“. Обща стойност на проекта: 22 700лв. без ДДС. Срок на изпълнение: 4 месеца.

В рамките на изпълнението на проекта е постигната основната цел- стимулиране на туризма и потреблението на рибарски продукти на територията на Община Царево чрез привличане на нови туристи и изграждане на нов маркетингов продукт в общински исторически музей в гр. Царево. Целта на проекта е постигната чрез промотиране на уникална за България етнографска изложба свързана с рибарския бит и култура в региона. Тя се разполага в Общинския исторически музей, който е от изключително значение за повишаване продуктивността и конкурентоспособността на сектор „Рибарство“ като център за съхранение на културното наследство и историческата памет на местните рибари.

kmet zЕтнографската колекция е съставена от около 1000 ценни предмета, свързани с рибарския бит и култура на българите: кутийки за енфие, поставки за чаши, кутии за писалки, женски накити – гривни, обици, пафти, игли, колани, надушници и много други. Освен като предмети с утилитарна функция те изпълняват и друга много важна – етническа функция. Чрез тях българите от Черноморския регион са изразявали своята принадлежност към своята българска народност и по този начин са се разграничавали от османския поробител.

В момента се работи за издаването каталог „Рибарски бит от древността“, съдържащ снимки и информационни текстове към тях, както и по разработването на атрактивна рекламна кампания на Общински исторически музей – Царево.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук