20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Царевските рибари търсят съвет от евроексперти за пари ОП „Рибарство“

 Експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Джон Грийв от организацията ФАР-НЕТ в Брюксел, чието основно предназначение е да подкрепя създаването и развитието на рибарски групи в държавите -членки на ЕС, се срещнаха днес с граждани на общините Царево и Приморско. На срещата в читалище „Г. Кондолов“ в Царево бяха обсъдени възможностите и условията за кандидатстване по мярка 4 „Развитие на рибарските области“ по оперативна програма „Рибарство“. Крайната цел е устойчивото развитие на рибарския район на територията, като програмата е насочена, както към развитието на сектора, така и на цялата територия. Джон Грийв разясни на участниците кои са основните стъпки, за да стартира процесът. В началото се започва със сформирането на малка направляваща група, която постепенно да прерасне в партньорство. В нея се ангажират всички заинетресувани страни. Следващата стъпка е подаване на декларация за изразяване на интерес. Ако тя бъде одобрена, от рибарската група се изисква да формулира местна стратегия и бизнес план, за изпълнението на които може да получи финансиране до 3,6 млн. евро. Местните хора трябва да определят кое е най-важното за тях и то съответно да залегне като приоритет в стратегията. Програмата насърчава активното участие на местната общност, помага им да се развива, като идеята е да се изгради капацитет на общността.

В Европа ще бъдат утвърдени общо 200 рибарски групи, които са близки по географски и социално-икономически характеристики и са изправени пред сходни предизвикателства. 5 рибарски области са определени за България, от тях ще бъдат одобрени 4 рибарски групи, които ще могат да предлагат проекти и да изпълняват стратегията. Созопол, Приморско и Царево попадат в една рибарска група.

Джон Грийв даде примери за успешно изпълнени проекти в Шотландия и Дания. Сред реализираните проекти са преобразено пристанище за рибарство, яхтинг и туризъм, крайбрежна пътека, туристически център за културно- историческо наследство, център за продажба на морски дарове, център за обучаване на традиционни умения в изработването на дървени лодки и др. Проектите са максимално общо формулирани и могат да бъдат: за добавяне на  стойност към продуктите, да се работи за околната среда и местното наследство, малки инфраструктурни обекти, свързани с рибарството и туризма и др.img_0519.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук