14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Царски орел, маркиран от Зелени Балкани ще зимува в Турция

Българско орле избра да презимува в Турция. Маркиран от Зелени Балкани царски (кръстат) орел е фотографиран в Турция. Орелът е видян в Турция, на близо 500 км. от родното си гнездо, на около 80 км южно от Черноморският бряг. Птицата е била “уловена” от камерата на турския фотограф Огюз Алтън (Oguz Altun).

Автор: Oguz Altun

Орелът е излюпен и отгледан в община Елхово, България. Според биометричните данни (размера на тялото и крилата), които са му били снети, е от мъжки пол. Маркиран е от екипа на Зелени Балкани през юни 2011 г., със стандартен метален пръстен на Българската орнитологична централа и цветен PVC пръстен (зелен с бял надпис К3). Именно по цветния пръстен птицата беше разпозната. Цветният пръстен се поставя на орела, за да може да бъде индивидуално разпознаван след излитането си от гнездото. Научаването на местата, където птиците прекарват голяма част от времето си, и то в един от трудните сезони – зимата, има важно значение за опазването на вида. Цветният пръстен е най-евтиното средство за идентифициране и проследяване на птици. За пореден път този метод оправда усилията да бъде прилаган!!!

Досега, в нашите архиви, тази птица беше просто – Орел 8. Като признание за приноса на фотографа в разгадаването биологията на този вид, ние ще я “кръстим” – Алтън. На всичкото отгоре, точно така изглежда младият орел на снимката – огрян от слънцето, блести като златна монета. Името има и символично значение, предвид, че видът е световно застрашен и всеки един екземпляр е “ценен като злато”. Под това име птицата ще бъде идентифицирана от тук нататък в архивите, статиите и всякакви други анализи, които ще бъдат правени в бъдеще.
Това е и символичното ни признание към всеки, който допринася за опазването на тези застрашени птици.
Вие също можете да станете кръстник на орел или лешояд!!!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук