14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Цацаров поръчал проверка на Бургаския затвор

В изпълнение на заповед на главния прокурор Сотир Цацаров са завършени проверки на затворите и затворническите общежития на територията на областите Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил. Проверките са съобразно прокурорските правомощия по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Проверени са 5 затвора и 7 общежития от открит и закрит тип. Установена е много добра организация на работата на надзорно-охранителния състав и затворническата администрация.

Бургаски затвор

Служителите на ГД „Изпълнение на наказанията” – ГДИН/ познават много добре задълженията си и полагат максимални усилия за законосъобразното им изпълнение. Няма нарушения при поощряването на лишени от свобода с „домашен отпуск”, напротив – констатирани са добри практики и стрикно спазване на закона. Положени са значителни усилия за техническото обезпечаване на охраната на затвори и затворнически общежития.

Не са установени нарушения при носенето на постовата служба, като ръководителите на проверените места за лишаване от свобода са създали ефективна организация в тази насока. Налице е и необходимата подготовка за действия при кризисни ситуации. В същото време, проверките са констатирали и съществуващи проблеми, основните от които са: Незаети щатове за надзиратели. Основна последица от това е прекомерното физическо и психическо натоварване на действащия охранителен състав, което може да доведе до негативни последици в пряката им работа.

Недостатъчна обезпеченост на затворите и затворническите общежития с физическа охрана. Основен показател за това е съотношението лишени от свобода: надзорно-охранителен състав, което на никое от проверените места не е преценено като достатъчно. Към момента на извършване на всяка от проверките е констатирано следното /за охранителния състав е посочена обща численост на 1 работна смяна/: Затвора Бургас: 524 лишени от свобода / 1 главен надзирател, 1 командир на отделение, 15 надзиратели през светлата част на денонощието, 13 – през тъмната част, в делнични дни – допълнителни 3 едносменни поста за времето 8,00 ч. – 16,30 ч.; Затворническо общежитие Строител: 109 лишени от свобода / 2 служители; Затворническо общежитие Житарово: 118 лишени от свобода / 4 души охранителен състав на смяна. Докладите с констатациите от извършените проверки са изпратени на министър Христо Иванов.

На основание чл. 5 ал. 1 и ал. 2 ЗИНЗС, главният прокурор Сотир Цацаров е отправил към министъра на правосъдието предложения за осигуряване на надеждна физическа охрана в проверените места за лишаване от свобода: чрез попълване на незаетите щатове и чрез увеличаване на щатовете за надзорно – охранителен състав, както и за изграждане на техническа система за охрана в общежитието в Самораново. Проверките в затворите в страната започнаха със Затвора София. Отправените препоръки за подобряване на работата там са изпълнени изцяло от органите на ГДИН при Министерство на правосъдието.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук