19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Цветан Василев е обвиняем, има европейска заповед за арест

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това е част от задочно производство заради това, че не е известен адресът на Василев. Това съобщиха от прокуратурата.
cvetan-vasilev

Снимка: infonews.bg

Досега от там не бяха съобщили дали той е привлечен като обвиняем. Подобна информация се появи наскоро в австрийския вестник „Дер Щандард“, за който банкерът често даваше интервюта в миналото. Началното обвинение срещу Василев е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер на КТБ) и Орлин Русев (изпълнителен директор), да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че тази сума е изчезнала от банката. Привличането на Василев като обвиняем е с дата 28 юли. Тогава е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“.

Разследващите случая са решили финансово-счетоводна експертиза да бъде възложена на „международна организация с безспорен експертен опит“. В момента тече цялостна оценка на банката, възложена на „Делойт одит“, „Ърнст иш Янг“ и „Афа“. Тя трябва да приключи до 20 октомври.

От обвинението съобщават още, че са намерени и иззети документи, укривани от квесторите в банката. Намерен е кашон със скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст“да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни, предава dnevnik.bg

Иззети са и 14 чувала с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни (ден след решението на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор). Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката, посочват от прокуратурата. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване след разрешение на съда в помещение в сграда в столицата.

От управление „Банков надзор“ в БНБ пък са изискани всички документи, които се отнасят до надзора на КТБ, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук