11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Цената на парното в Бургас няма да скача

Топлофикация Бургас няма да повиши цената на парното и горещата вода за своите абонати. Ръководството на дружеството взе решението ден след като Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ оповести новите пределни цени за топлоенергия в страната, според което от 1 юли т.г. в Бургас парното трябваше да поскъпне над 5%. Съзнавайки социалната си отговорност, дружеството реши да не утежнява и без това непосилното финансово бреме на абонатите си. Още преди няколко месеца Топлофикация внесе в ДКЕВР предложение за запазване цените на топлоенергията, въпреки прогнозираното поскъпване на природния газ.

Бургаското топлофикационно дружество може да си позволи подобен жест към гражданите и потребителите, благодарение на далновидна инвестиционна политика през последните години. С подкрепата на Датската агенция за опазване на околната среда, преди три години тук беше внедрено когенеративно производство – най-модерното в страната. Този метод позволява генерирането на електроенергия от основните мощности. Комбинираното производство на топлинна и електроенергия дава възможност да се постигне висока ефективност при използването на природния газ. Така Бургас се превърна в един от малкото български градове, в които парното отопление не е лукс и домакинствата могат лесно да предвидят разходите си за него. Докато инфлацията нараства, а цените на всички стоки следват пътя си нагоре, сметките за парно и топла вода по морето остават неизменни.

Само за периода 2007 – 2010 г. природният газ е поскъпнал с 46%, а топлинната енергия в Бургас – едва 1%. Сега към тази равносметка трябва  да се прибави и последното поскъпване на природния газ от 1 юли с 4.71%, което ще промени още по-драстично съотношението. Подобна политика на Топлофикация да играе и ролята на социален фактор е изключително важна, особено в условията на икономическа криза и задълбочаваща се безработица, смятат икономисти.

В началото на 2011 г. парното и топлата вода в града поевтиняха с 5.17%, което позволи сметките за отопление през тази зима да са значително по-ниски. Бургас излезе на чело в класацията за най-евтина топлинна енергия. Цената на подаваната към абонатите топлинната енергия, действаща от 1 януари 2011 г. в размер на 63,88 лв/МВтч /без ДДС/ се запазва и за периода до 30.09.2011 г., въпреки утвърдената от ДКЕВР пределна цена от 67.42 лв./МВтч /без ДДС/. Дружеството ще приложи утвърдените от ДКЕВР нови цени само на топлинната енергия с топлоносител пара – 96.372 лв./МВтч. и на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин – 254.352 лв./МВтч.

„Топлофикация Бургас“ е най-успешно развиващото се дружество в страната и стабилността му дава възможност да осигури на клиентите си най-евтината топлина. През 2010 г. тук са произведени 128 208 MWh електрическа енергия, от които след използваното за собствени нужди и след загубите от трансформация до 110 kV НЕК са продадени 122 378 MWh, а на потребителите за битови нужди са доставени 142 282 MWh топлинна енергия. 69% от топлинната енергия е получена от когенерация, което е с 9% повече от количествата през 2007 г. и с 3% повече от тези през 2008 и 2009 г.

Компанията приключи 2010 г. с 300 битови потребители повече спрямо 2007 г. Заради изгодните условия, които предлага, все повече и корпоративните клиенти се насочват към парното отопление. От 2011 г. клиенти на Топлофикация са вече и големи потребители, като МБАЛ – Бургас и МОЛ „Бургас плаза“. От март 2011г. „Топлофикация Бургас“ има и сертификат от ДКЕВР за произход на произведената ел. енергия, който потвърждава покриването на критерия „Високо ефективно производство“ с икономия на първична енергия 15.68%.

Екипът на Топлофикация Бургас е решен да продължава политиката на модернизация и висока ефективност, защото така може да се осигури просперитет на дружеството, както и максимално изгодни условия за отопление на гражданите и институциите в Бургас.toplo.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук