12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Цената на парното в Бургас скача с 7,78%

Цената на парното в Бургас ще се задържи ниска, в сравнение с общото поскъпване на услугата и скокът в цената на природния газ. От 1 април топлоенергията в гр. Бургас ще струва 68.85 лв/МВтч. „Топлофикация Бургас”  ограничи увеличението на цената на топлинната енергия в града да бъде едва 7.78%, при поскъпване на природния газ с 37.25%, от месец януари2011 г, когато цената на топлинната енергия претърпя последна промяна, и то в посока намаление. „Ние бяхме срещу препоръчаното увеличение на цената с 10.3 %, т.е. до 75.99 лв/МВтч.

                                                                       снимка: Въльо Дучев- изпълнителен директор на „Топлофикация Бургас”

 

За нас е от особена важност услугата за потребителите да не претърпи драстично поскъпване”, сподели изп. директор инж. Въльо Дучев. 

Следвайки стремежа си да осигури максимален комфорт при най-приемливи условия, бургаското топлофикационно дружество възрази на предварително публикувания доклад на държавния регулатор и поиска намаление на цената. Тогава ДКЕВР отреагира с нова цена от 75.65 лв/МВтч.  Въпреки това от началото на следващия месец абонатите на „Топлофикация Бургас” ще плащат само с по-малко от 5 лева повече за мегаватчас спрямо сегашната цена 63.88 лв./МВтч, или 68.85 лв/МВтч. Това отново прави топлоенергията в Бургас най-евтината от тази на всички газови ТЕЦ-ове в страната. 

 

„Топлофикация Бургас” не се съгласи с доклада на ДКЕВР преди излизане на окончателното решение, защото подложи на съмнение равнопоставеността между производителите при определяне на изменението в цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждана по комбиниран начин.

 

Топлофикационните дружества произвеждат топлинна енергия, която продават на своите абонати, и електрическа енергия по комбиниран начин, която на преференциални цени продават на НЕК. Цените и на двете енергии се определят от ДКЕВР и са взаимосвързани.

 

Съгласно решението на ДКЕВР от 1 април  цената на еленергията, продавана от „Топлофикация Бургас”, се завишава с 24.09 лв/МВтч и става  254.51 лв/МВтч. без ДДС. Това е най-ниската преференциална цена за комбинирано произведена от топлофикационно дружество електрическа енергия на база природен газ в страната, на която НЕК ще изкупува електрическа енергия. Завишението в цените на еленергията на  всички останали топлофикации е значително над тази за Топлофикация Бургас. Дори от някои от тях НЕК ще изкупува ел. енергия по цена със завишение двойно по-високо от тази на бургаската.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук