10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Центровете за бежанци – около границата с Турция

50 бежанци, влезнали нелегално в страната, ще бъдат върнати обратно в Афганистан. Вече е започнала и процедурата по доброволното им връщане. Други 200 също ще бъдат върнати, след като документите им бъдат обработени.

Това е било докладвано на работното съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета. На него е било обсъдено изпълнението на плана за действие при извънредни ситуации заради увеличението на миграционния натиск на границата с Турция.

На срещата са присъствали шефката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, ръководството на МВР, на Гранична полиция, както и службите са сигурност. Първанова докладвала пред премиера каква е ситуацията в центъра в Харманли, където през миналата седмица се надигна бунт. В момента ситуацията там е нормализирана, следствие на мерките за обезопасяване на лагера, както и увеличение на медицински персонал.

„Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение“, съобщават от кабинета.

Ремонтът на оградата на лагера също върви по график, а част от бежанците ще се настаняват в други центрове. За целта концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в село Пъстрогор, който ще бъде от затворен тип. Именно там ще бъдат пренасочени част от настанените в Елхово бежанци. Ще бъде разширен и дома за временно настаняване в Любимец. Там вече са доставени 50 фургона и „постелъчно имущество за 400 души“.

„Разгледани са възможностите бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР“, съобщават от пресслужбата. Именно с тази цел са направени разчети за храненето, както и за битовото и медицинското обслужване и нужните средства на ДАНС и МВ за обработване на настанените в тях чужденци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук