6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Центърът на Царево ще е с нова визия

Центърът на Царево ще смени изцяло своя облик, като амбицията на кмета на общината инж. Георги Лапчев е морския град да придобие съвременна европейска визия с изцяло нови решения за пространството. В тази връзка, за първи път в града, се проведе дискусия на открито посветена на разработвания проект за централна градска част.

 

След спечелена процедура по избор на проектант екипът на „Zoom Architectural Studio”, арх. Теодор Тодоров, кмета Лапчев и главния архитект на общината Вероника Стоянова обменяха идеи с архитекти, общински съветници, граждани и гости на морския град.

 

„Тези срещи-дискусии дават прозрачност, опитваме се да променим начина на правене на проектите, за да засилим гражданското и публично участие в тях, защото тези проекти формират нашия град. Следващият етап е в посока на оптимизиране като технологично изпълнение и финансова адекватност. Предстои кандидатстване по европейските програми за финансирането на самия проект”, каза Георги Лапчев в началото на дискусията.

 

Проектантите представиха разработката си, обясниха и показаха какво според тях трябва да се случи в центъра на Царево и какви трудности са срещнали по реализацията на проекта. Повдигнаха се въпроси за общата концепция на разработката, похватите при оформяне на пространствата и т.н.

 

Проектното предложение предвижда цялостната реконструкция и модернизация на площадните пространства и пешеходните зони да засегне дейности като: преосмисляне на цялото пространство с оптимизиране на функционалното и смисловото му значение; демонтаж на стари, загубили смисъл артефакти; подмяна на настилките; нови водни елементи и атракции; реорганизиране на съществуващите и изграждане на нови зелени площи; нова концепция за парково осветление във връзка с новите решения; монтаж на нови елементи на градския дизайн – пейки, кошчета, табла.

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук