12.1 C
Бургас
понеделник, май 27, 2024

Църквата искала да стопанисва храма на остров „Света Анастасия“

Сливенска митрополия е изпратила писмо до община Бургас с искане, църквата на остров „Света Анастасия“ да бъде предоставена за стопанисване на Българската православна църква. Идеята е тя да стане действаща, обясни секретарят на митрополията Вълкан Янев.

остров Света Анастасия

„Изпратили сме искане до Община Бургас храмът да бъде предаден на Българската православна църква, поради обстоятелството, че много наши свещеници в Бургас, а и християни искат да извършат венчавка в храма на острова. В това състояние обаче там не е възможно да се извърши това свето тайнство и поради тази причина ние сме направили искане храмът да бъде прехвърлен в собственост на Българската православна църква, за да бъде оборудван с необходимата утвар икони и принадлежности, да стане действащ православен храм, за да се извършват църковни служби, тайнства, венчавки и кръщавки”, каза Янев.

На малкия бургаски остров има манастир и църква. Като първите сведения за манастира се споменават в няколко патриаршески грамоти, първата от която е от 1570-та година, показва проучване на археолога проф. Иван Карайотов.

Изключително ценен е резбования иконостас, който е шедьовър на възрожденското българско резбарско изкуство. 
До наши дни от островния манастир и църква са запазени епископски митрополитски трон, на който има много рядка икона на Христос –убрус /образ неръкотворен/ и икони, които се пазят в Бургаската художествена галерия

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук