14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Църквата почита Св. мъченик Трифон

В първия ден от месец февруари, православната църква почита мъченик Трифон, славен като светец и лечител. Една от многото легенди за него разказва как едва 17-годишен излекувал дъщерята на римския император Гордиан, което му донесло признание и завидна слава.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците. Светецът е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празникът в негова чест е известен и като Трифон Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон,  когато започва резитбата на лозята.

Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук