14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Църквата сезира държавата за рушащия се катедрален храм“Св.св. Кирил и Методий” в Бургас

Катедралният храм “Св.св. Кирил и Методий” в Бургас е получил сериозни конструктивни повреди, поради което има реална опасност от неговото пълно срутване. Това е официалното становище на Сливенската митрополия, която е собственик на най-големия бургаски храм. Църквата е строена преди повече от век и е паметник на културата от национално значение.

Преди 2 години община Бургас разреши строеж на подземен паркинг на 5 нива на площада пред катедралния храм, което доведе до неговото пропукване и пропадане. Впоследствие се разбра, че строежът е започнал без необходимото конструктивно проучване на намиращия се в близост исторически храм.

След разцепването, църквата е неизползваема вече близо година, а реставрираните вътре стенописи са непоправимо увредени. Заради тежкото състояние гражданите на Бургас посрещат най-големите християнски празници като Рождество и Великден в шатри на открито, а не в столетния си храм.

 

Епархийският съвет на Сливенската митрополия е провел свое заседание на 21 септември 2012 г., на което е обсъдено тежкото положение с бургаския храм. На него е взето решение да бъде потърсена отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг.

Църквата настоява да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храм ”Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде възстановен до състоянието, в което е бил до започване строежа на паркинга.

Изпратена е и специална Нотариална покана до фирма ” Глобал технолоджи къмпани” АД, концесионер на обекта, както и писма до: Кмета на община Бургас, Гл. архитект на общ. Бургас, фирма ”Глобал технолоджи къмпани” АД, проф. Божидар Божинов- проектант и фирма ”ДЗЗК ”Консорциум понс” – главен изпълнител.

 

На 17 август 2012 г. се е провела среща между представители на Митрополията и посочените инстанции. На нея е бил поет ангажимент до 31 август на Православната църква да бъдат представено писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за:

– до 31. 12. 2012 година да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.

– концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция – банкова или имотна в полза на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Бургас

– концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

 

Това не е направено и срокът не е спазен дори месец по-късно. Разтревожена от бездействието, Митрополията е решила да изпрати своята позиция до:

 

1. Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата.

2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

3. Дирекция Национален строителен контрол,

с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът „” Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас да са срути.

4. До регионалните и национални медии.

 

Ако не получи никакъв отговор в едномесечен срок, Митрополията, в качеството на собственик на рушащия се храм, възнамерява да предприеме законови действия за спиране на започналия строеж на подземния паркинг.

 

 

 

Приложение:

Препис – извлечение от решение на Епархийския съвет на Сливенска Митрополия:  http://mitropolia.sliven.net/index.php?id=86796

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук