24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Цяло лято емблематични филмови заглавия в „Кино под звездите“

Истории, вдъхновени от самия живот, ще подарят незабравими срещи със седмото изкуство на киноманите в Бургас.

Прожекциите ще се излъчват с начален час 21.30 под открито небе на сцена „Охлюва“ от 01-ви юли до края на лятото. Инициативата „Кино под звездите“ обединява култови ленти от френското, немското, руското и полското кино. 

През месец август ще се представят и пет кино панорами, посветени на българското филмово наследство. С тях ще си припомним култови сцени и брилянтни превъплъщения на любимите български актьори – Григор Вачков, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Мамалев, Андрей Слабаков и др.

Киномаратонът започва на 01 – ви юли с полския филм „Всичко, което обичам” на реж. Яцек Борцух (2009, 91 мин., с надписи), Оператор – Михал Енглерт, музика – Даниел Блум. Лентата е кандидат за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ през 2011. Носител е на наградата за най-добър сценарий на Международния филмов фестивал в Брюксел, а списание „Филм“ го обявява за най-добър полски любовен филм през 2011.

Програмата продължава на 2 юли с „80 милиона“ (Полша) – реж. Валдемар Кшистек (2011, 102 мин., с надписи). Филмът пресъздава истински събития, протекли 10 дни преди въвеждането на военно положение в Полша на 13 декември 1981 г.  Награди: в т.ч. 2012 – Gdynia Film Festival -„Златен клакьор“, награда на Радио Гданск за за най-дълго аплодиран филм; 2012 – Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – Специална награда на председателя на Организационния комитет на фестивала; 2012 – Пьотр Гловацки, Вроцлав (Фестивал на филмовото актьорство) -„Златно пале“ за второстепенна мъжка роля.

Втората седмица на юли е посветена на Немското кино с целия му блясък и колорит. На 08-ми стартираме със Симфоничния ужас „Носферату“ от 1922 г. Това е първата класическа екранизация на „Дракула“ от Брам Стокър и един от 10 – те немски филма, който трябва да се гледат задължително.

Биографичният филм за живота на фаталната жена Марлене Дитрих ще се излъчи на 09 –ти юли. Култовата черно бяла лента от 1930 г. „Синият ангел“

става успешен касов филм в Европа и САЩ и буквално взривява киносалоните с прическата, аксесоарите, модата и гласа на Марлене. Кино лентата „Фицкаралдо“(1982 г.) на режисьора – легенда Вернер Херцог ще гледаме на 10-ти юли. Филмът е приключенски, а снимките са правени в джунглите на Амазонка. Седмицата на немското кино завършва с „Убиецът сред нас“ на 12-ти юли.

От средата на август /16-ти до 20-ти/ на открита сцена „Охлюва“ ще започнат прожекциите на едни от най-любимите български игрални филми. Те  са обединени на тематичен и асоциативен принцип по проект „Пристигащо кино”, а сред лентите са: “Всичко е любов” на реж. Борислав Шаралиев; “Топло“ – реж. Владимир Янчев; „Господин за един ден“, “Таралежите се раждат без бодли – реж. Димитър Петров; “Двойникът“ – реж. Николай Волев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук