15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Черната кутия записала взрив в руския самолет

Черната кутия на руския еърбъс A321, който се разби на Синайския полуостров, е записала внезапна силна експлозия, съобщи тв каналът “Франс 2”. Според цитиран участник в разследването взривът не е от двигателя и се изключва технически проблем на борда.

“По време на полета нищо не предвещава катастрофата. Всичко е нормално, съвършено нормално и изведнъж няма нищо”, разказа член на следователския екип, цитиран от АФП. “Въз основа на информациите от черните кутии, но и на констатациите на мястото на катастрофата и на опита си се дава силно предимство на тезата за атентат”, добавя експертът.

В последната секунда от записа на черната кутия се чува нехарактерен шум, заяви шефът на египетската разследваща комисия Айман ал Мукадам, цитиран от ТАСС. Отломките на самолета ще бъдат прибрани на безопасно място в Кайро.

В прехванати разговори с лидери на “Ислямска държава” в сирийския град Ракка и предполагаеми

екстремисти

от Синайския

полуостров

се хвалят, че

са свалили

руския самолет, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирайки американски официални лица. “Те очевидно празнуваха”, казва един от източниците.

Според анализ в сп. “Форбс” на борда на самолета е била

поставена бомба

от трета страна, която е искала да припише заслугата за трагедията на джихадистите. Часовниковият механизъм е бил настроен да се взриви над район от Синайския полуостров, контролиран от ислямисти.

Малко след катастрофата в курорта Шарм ел Шейх, при която загинаха всички 224 души на борда, “Ислямска държава” обяви, че тя е свалила еърбъса.

Ракета преминала на около 300 м от самолет със 189 британски туристи, пътуващи към египетския курорт Шарм ел Шейх на 23 август, съобщи британското правителство, цитирано от АП. Опасното разминаване станало 2 месеца преди катастрофата на руския еърбъс. Разследването установило, че не става въпрос за съзнателна атака.

 Турция се позлатява с туристи

Русия започна да евакуира своите граждани от Египет, съобщи ТАСС. На почивка там в момента са 45 000 руснаци, като 40% от тях са в Шарм ел Шейх. Според Асоциацията на туроператорите в Русия обаче те са близо 80 000.

“Няма да има евакуация”, каза по-късно Ирина Тиурина, говорител на съюза на туроператорите. До Египет ще бъдат изпратени самолети, които да приберат почиващите, но само тези, които искат, казаха източници от Кремъл.

Изтеглянето на руските и британските туристи от Египет ще лиши страната от 70% от туристическия ѝ поток. Това ще нанесе “тежък удар” на туризма, смятат експерти.

Отмяната на полетите към Египет ще позлати Турция, към която пренасочват руските туристи. Най-малко 30% от тях се съгласяват да заменят почивката на Червено море с отдих на Средиземноморието, посочва РИА Новости.

МВнР: Не пътувайте в Египет

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до египетските курорти, които се намират на Синайския полуостров, се казва в съобщение на ведомството. Причината за това е катастрофата с руския пътнически самолет.

Съветват се българските граждани, намиращи се на почивка в Шарм ел Шейх, да не напускат хотелите си, а да се свържат с посолството на България в Кайро за допълнителни разяснения и напътствия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук